Комисията по културата на Европейския парламент отхвърли днес с гласуване номинацията на Тибор Наврачич (Унгария) за комисар за образованието, културата и гражданството, но прие, че той би могъл да бъде член на Европейската комисия в друга роля, предадоха световните агенции.

Съобщавайки новината, испанският депутат от Групата на зелените Ернест Марагал написа в Twitter: „Първо поражение за Юнкер!”. В 27-членната комисия за културата 14 депутати са гласували против Наврачич, 12 са го подкрепили, а един се е въздържал.

Това решение ще обърка разпределението на портфейлите сред бъдещите еврокомисари, отбелязва "Ройтерс". Наврачич беше критикуван миналата седмица от европейските законодатели заради унгарските закони за малцинствата, медиите и съдебната власт, които според европейските институции противоречат на договорите за защита на правата на човека.

В отговорите си на допълнително зададени му въпроси Наврачич се разграничи от правителството на Виктор Орбан, в което влизаше първо като министър на правосъдието, а после и като министър на външните работи.

 

„Той може да бъде част от Европейската комисия, но не в тази си роля”, цитира „Ройтерс” изказването на източник от ЕП. В комисията по културата беше преценено, че Наврачич все пак може да е част от новата Европейска комисия. Тази оценка беше подкрепена от 15 депутати, 10 бяха против, а двама се въздържаха.

Възможно е Юнкер да махне частта с „гражданството” от портфейла на Наврачич, за да заобиколи подводния камък с отрицателното становище на комисията по културата, казаха европейски източници, цитирани от „Ройтерс”.

На 22 октомври ЕП би трябвало да гласува предложените за еврокомисари, които дотогава би трябвало да са минали през изслушвания в ресорните си комисии и да са получили одобрението им.

Заради възникналите проблеми с изслушванията на някои от кандидатите на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер може да му се наложи направи промени в екипа си, за да може ЕК да встъпи в длъжност.

Снимка: БГНЕС

И словенският кандидат под обстрел

Номинираната за еврокомисар за енергийния пазар и заместник-председател на новата Европейска комисия Аленка Братушек (Словения) беше подложена на силен "обстрел" при изслушването пред Европейския парламент в Брюксел днес.

Тя трябваше да се защитава срещу обвинения, че на практика сама се е номинирала за поста, а беше обвинена и в недостатъчни познания за бъдещия ѝ ресор. Депутати от различни групи непрекъснато настояваха за конкретни отговори.

Бившият премиер на Словения отхвърли и обвинения в корупция. "Никога не съм имала проблеми със закона. Най-много веднъж да са ме наказвали за превишена скорост", каза тя, изразявайки готовност обстоятелствата около назначението ѝ да бъдат проверени.

Братушек беше обвинена също така, че навремето публично е участвала в изпълнение на комунистическа песен. Според нея обаче песента е била антифашистка, а не комунистическа.

Според някои евродепутати словенската кандидатка не даде задоволителни отговори на много въпроси в областта на атомната енергия, енергийната ефективност и енергийния съюз.