Европесйкият съюз ще утрои финансирането на охранителната и спасителната операция в Средиземно море срещу смъртоносните круизи с имигранти. Извънредният съвет в Брюксел завърши с очертаването на план за действие в борбата с нелегалния трафик на хора.

Европейският съвет започна с минута мълчание в памет на стотиците бежанци, загинали в Средиземно море през последната седмица.

В приоритетните цели на Съюза е заложена употребата на военна сила срещу нелегалните круизи. Това включва откриването и потапянето на лодките на трафиканите, като това не бива да застрашава живота на цивилни граждани.

Европейският съюз ще засили партулите по въздух и вода в открито море. Предвижда се и разполагане на тайни агенти в трети страни, за да бъдат разбити мрежите на трафикантите.

„Европейският съюз ще подпомогне страните, които посрещат най-големия поток от бежанци, и ще координира настаняването на имигранти в други държави на доброволен принцип”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Който не отговаря на изскванията за бежанец, ще бъде връщан обратно.

Резултатите от Съвета засягат най-вече средиземноморските граници на съюза. На срещата обаче България е повдигнала въпроса за сухоземната граница, която е следващата проблемна точка, ако бъдат пресечени морските канали.

„Те, ако въведат такъв конвой, какъвто се предвижда в Средиземно море, те ще дойдат на сухопътната граница. От другата страна в момента службите ми казват - чакат между един и два милиона бежанци. 100 000 да влязат - ние сме приключили”, коментира българският министър-председател Бойко Борисов.

Обсъжданията по темата ще продължат и през май.