Обещанията за реформи вече не са достатъчни, за да получи Атина нови милиарди назаем. След като преговорите в Брюксел забуксуваха, председателят на Европейския съвет - Доналд Туск отмени насрочената за днес среща на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз.

Заседание следобед ще има само на лидерите от 10 те държави в еврозоната. Така пътуването на българския премиер Бойко Борисов за евроепйската столица също беше отменено.

Еврогрупата е много далече от компромис, предложенията на Гърция не са достатъчни, каза финландският министър на финансите Александер Стуб при пристигането си за участие в извънредната среща на финансовите министри от еврозоната, предаде ТАСС.

Има голяма вероятност днес да се даде мандат за преговори за трети план за подпомагане на Гърция, обяви заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за еврото Валдис Домбровскис, цитиран от АФП.

Триумфалното "НЕ" на референдума на практика постави Гърция на колене, ако иска да остане в Еврозоната.

По-рано тази седмица бе решено днес да бъде свикан Европейски съвет заради обстановката в Гърция. По думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, всички ръководители в ЕС следваше да вземат отношение, тъй като гръцката криза засяга и страни извън еврозоната, като България и Румъния.

Снощи еврогрупата се провали във взимането на решение за Гърция и отложи заседанието си за по-късно днес. Еврогрупата засега е силно разединена как да се подходи спрямо Атина - дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.

Неофициално бе разпространен проект на Германия, който предвижда временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната и по този начин откриването на правна възможност в този срок да бъде опростен част от нейния дълг към кредиторите.

Макар и не обсъждан официално, този план Предвижда през това време Гърция да остане в евросъюза, но на практика тя ще бъде във фалит и ще получава само стоки от първа необходимост и храна. Така реформите ще бъдат направени по най-болезнения начин, но място за отказ няма да има.

Според вестник "Уолстрийт джърнал" за пет години Атина ще е принудена да съкрати раздутите разходи за администрация, социални плащания и отбрана, тъй като ще е в във фалит и няма да има друг избор. В замяна - част от дълга й ще бъде отписан. Подобен план все още не е обсъждан официално.

Ножът е опрял до кокала и този път изглежда Атина ще трябва да спре да харчи в пъти повече отколкото изкарва. Еврогрупата иска гаранции за реформи, а доверието в гръцкото правителство видимо е изчерпано

"Необходимо е дискусиите да продължат. Много сме далеч от финала. Има много големи въпроси, които изникнаха в процеса на разговор и не са разрешени. В 11 часа продължаваме разговорите”, заяви Йерун Дейселблум.

Гърция всъщност има нужда от повече от 53 милиарда евро, според източници от кредиторите, само за да отворят банките отново ще са необходими поне още около 25 милиарда. Окончателното решението ще вземат лидерите от Еврозоната, тъй като свикания извънреден съвет на всички държави от общността беше отменен.

Държавите в еврозоната са разделени по темата дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване. По неофициална информация единствената държава, която е на неутрално становище, е Австрия.