Чудото на Хъдсън – приводняването на пътнически самолет, което остана в историята. За случилото се преди 15 г. на тази дата има документални филми, както и игрална лента, в която главно действащо лице е Том Ханкс.

Архивът на БТА разказва за този интересен ден и последвалото разследване на катастрофата. Това, което малко хора знаят е, че на борда на американския „Еърбъс А 320“ е имало и българин.

На тази дата преди 15 г.

Първата информация, която получава нашата агенция за самолет с около 150 души на борда, който се разбива в река Хъдсън близо до Ню Йорк. Летателната машина току що е излетяла, но малко след това се сблъсква с ято птици и се опитва да се върне на летище „Ла Гуардия“.

По-късно става ясно, че сблъсъкът с ятото е повредил и двата двигателя на самолета.

След бърза спасителна операция и по чудо – нито един от пасажерите и екипажа не е пострадал.

Българин на борда

Малко се знае за този човек – от БТА не посочват името му. Информациятаза него е дошла три дни след самолетната катастрофа от генералното ни консулство в Щатите.

Мъжът е бил бизнесмен с двойно гражданство – българско и американско. Той пътувал по работа.

Нашият сънародник се разминава единствено с настинка и психологически шок.

Кораби и брегова охрана са наобиколили едва видимата опашка на потъналия самолет
Снимка: Wikimedia Commons

Разследването

Не са ясни още възможните юридически последствия от катастрофата, посочват от БТА на 18 януари 2009 г.

След като властите извадили останките от самолета от ледените води на Хъдсън са намерени и черните кутии на „Еърбъса“ – те потвърждават сблъсъка с ято птици. Данните от машината доказват също, че двата двигателя на пътническия самолет за отказали едновременно.

Бързо става ясно – капитанът на полета Чесли Салънбъргър е герой. Адекватните му реакции и решението да приводни самолета в Хъдсън спасяват живота на всички на борда.

Изваждането на самолета от ледените води на Хъдсън
Снимка: Wikimedia Commons

Неговите мемоари се превръщат в сценария за филма „Съли: Чудото на Хъдсън“, режисиран от Клинт Иистууд. Том Ханкс е в главната роля.

Приводняването на самолета е най-успешното подобно приземяване в историята на авиацията.