Торнадо връхлетя град Гуанджоу в Южен Китай, като уби петима души и рани 33-ма. Това съобщи държавната информационна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс. 

Торнадото е ударило квартал Байюн в събота следобед, се казва в съобщението. Стихията е повредила 141 сгради, но нито една от тях не е рухнала. 

Торнадото е възникнало по време на силна буря с дъжд и градушка. То е вдигнало във въздуха отломки над Гуанджоу, голям град и индустриален център близо до Хонконг.

Властите съобщиха, че интензивността на торнадото е била трето ниво, което е с две степени по-ниско от най-високото ниво от пет.

Снимка: X/ The National Independent

Видеоклипове, публикувани онлайн, показват тъмното небе в средата на деня и летящите във въздуха отломки.

В района са изпратени спасители от градските служби за управление на извънредни ситуации, метеорологични, противопожарни, водоснабдителни и здравни служби, както и местни жители.  Издирвателните и спасителните работи там са приключили.

Предупреждения за торнадо, гръмотевични бури, градушки и дъжд бяха издадени и за други части на Гуанджоу, като се появиха информации и за второ торнадо, ударило друг район на града малко по-късно. 

През следващите пет дни в провинцията се прогнозират още дъждове и силни конвективни явления.

Това се случва в момент, когато Гуанджоу се бори с рекордни наводнения, причинени от проливни дъждове, които доведоха до смъртта на най-малко четирима души и разселиха десетки хиляди в няколко града. Най-малко 10 души също са обявени за изчезнали.

Миналата година китайският регион Дзянсу беше засегнат от силно торнадо, което уби 10 души.  Проливни дъждове връхлетяха югоизточната част на Китай, предизвиквайки масови евакуации и свлачища вследствие на тайфуна Хайкуй. 

По-рано днес близо 80 унищожителни торнада преминаха през пет американски щата и нанесоха огромни щети. Сред най-засегнатите са Небраска и Айова. Мощната стихия изравни със земята къщи, а екипи издирваха затрупани или ранени хора. Метеорологична заплаха се увеличи значително и бурите, пораждащи торнада, създадоха риск от Мичиган до Тексас.