Ако Гърция напусне еврозоната, ще се получи ефект на доминото, който ще повлече Испания и Италия и дори Германия, заяви за германския вестник "Билд" гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, предадоха световните агенции.

"Ако Гърция експлодира, следващите ще са Испания и Италия, а после, в някакъв момент, Германия. Затова трябва да намерим някакво решение в рамките на еврозоната, но то не трябва да се свежда до това гърците да са все задължени да плащат. Хората нищо не получиха от плановете за помощ, всичко отиде изцяло в банките", заяви Каменос в интервюто, което излиза в днешния брой на вестника.

Той добави, че Гърция не се нуждае от трети спасителен план, а по-скоро от "подстрижка, като тази, която получи Германия през 1953 г. на конференцията по дълга в Лондон", имайки предвид опрощаване на основната част от дълга на Берлин, след като Германия бе разорена във Втората световна война.

Каменос повдигна отново въпроса за репарациите за нанесените от нацистите щети в Гърция по време на Втората световна война и заяви, че всички други европейски страни са били обезщетени освен Гърция.

"За нас това не е действие срещу Германия, а исторически дълг. Златото, което нацистите отнесоха в Берлин от Атина струваше много пари. Очакваме обезщетение за това, както и за принудителния заем и разрушаването на археологичеки паметници", каза Каменос, който е лидер на дясната суверенистка партия "Независими гърци", коалиционен партньор на радикалната лява партия СИРИЗА в гръцкото правителство.

Берлин смята проблема с репарациите за решен от 1960 г. в рамките на споразумение с други европейски правителства и не възнамерява да плаща нищо.

Каменос също намекна, че Гърция ще спре да приема бежанци в случай на нейно принудително напускане на еврозоната, отбелязва Ройтерс.

"Тогава никакви споразумения повече няма да са валидни, никакви договори, нищо. Повече няма да сме задължени да приемаме бежанци като страна на пристигане. Който иска да ни изтласка извън еврозоната трябва да знае това", каза гръцкият министър на отбраната.

Той добави, че Гърция губи много пари от санкциите на ЕС срещу Русия заради украинската криза и заяви, че поради това Атина трябва да бъде компенсирана от ЕС. "В противен случай не можем и не искаме да участваме в санкции срещу Русия, които само вредят на икономиката ни", заяви Каменос.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер