Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че връзките на Европа с Русия остават проблематични, но е важно да се сътрудничи с нея в борбата с ислямския тероризъм, предаде Ройтерс.

В реч пред Мюнхенската конференция по сигурността, в която участва и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, Меркел подчерта, че съвместната борба с ислямския тероризъм е сфера, "в която имаме общи интереси и можем да работим заедно".

Меркел наблегна на това в речта си на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, в която участва и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и в момент, когато възникнаха опасения, че новата американска администрация може да проявява по-малък интерес към активно участие в многостранни форуми, отбелязва Асошиейтед прес.

Канцлерът, която беше критична към забраната за граждани от седем мюсюлмански страни да влизат в САЩ, отбеляза, че сам по себе си ислямът не е източник на тероризъм. Тя добави, че е от ключово значение ислямските страни да бъдат приобщени към борбата с ислямския тероризъм.

Меркел декларира, че Германия ще направи "всичко възможно", да изпълни до 2024 г. ангажимента си към НАТО да харчи за отбрана годишно не по-малко от 2 на сто от своя БВП.