Девет души загинаха в сряда вечерта, 22 май, в северния мексикански щат Нуево Леон, след като сцена се срути по време на предизборна кампания на партията „Гражданско движение“, съобщи губернаторът на щата Самуел Гарсия, цитиран от Ройтерс. 

Около 50 души също са ранени, съобщи в социалните мрежи губернаторът, а директорът на Мексиканския институт за социално осигуряване съобщи, че десетки хора се лекуват в местни клиники.

Пострадалите са осем възрастни и едно дете, каза губернаторът, като добави, че се е отправил към болница, където трима души са оперирани.

Кандидатът за президент на центристкото „Гражданско движение“ - Хорхе Алварес Майнес, уточни в социалните мрежи, че силен порив на вятъра е съборил сцената в града.

Снимка: Reuters

Видеозаписът на инцидента показва как конструкцията внезапно пада върху тълпата, политиците от сцената бягат, за да се прикрият, а паникьосаните посетители се разпръскват.

Алварес Майнес, който се е върнал на мястото на инцидента, след като е бил прегледан в местна болница, казва, че спира предизборната си кампания и че се надява властите да разследват случилото се, като поиска прозрачност на процеса.

Снимка: Reuters

Според партията координаторът на кампанията на Алварес Майнес - Лаура Балестерос, е хоспитализирана със счупен крак, а кандидатът за кмет на града - Лорения Канавати, написа в социалните мрежи, че координира действията си с властите, за да подкрепи пострадалите и техните семейства.

Снимка: Reuters

Членове на националната гвардия и армията на Мексико са на мястото на инцидента, за да окажат подкрепа, съобщи вътрешния министър - Луиса Алкалде, в социалните мрежи.

Снимка: Reuters

Губернаторът на мексиканския щат предупреди жителите да останат на закрито на фона на силните гръмотевични бури в района.