Пет жени изтърпяват 20-годишни и доживотни присъди за убийство в сливенския затвор. В България няма статистика за жените, извършили това престъпление, но агресията при нежния пол се увеличава, казват психолози.

Една от петте с най-тежки наказания е Виолета Ангелова. За извършила двойно убийство тя е осъдена от съда в Нова Загора на 20 години затвор.

Според съдебния състав престъплението е извършено по хулигантски подбуди. Жената влиза в тази килия преди 8 години със завършен 4. клас. Сега вече е в 7. Клас.

„На 21 октомври срещу 22 октомври излезнах около 10 часа от къщата си с мисълта да отида да се забавлявам. Имах намерение на следващия ден да замина за Германия“, казва Виолета.

Тя обяснява, че не помни всичко от нощта на 21 октомври, когато е извършено убийството на баща и син.

„И ни задържаха без доказателства, без ножове, с които бяха хората наръгани, без нищо. Търсеха виновни. Виновни бяха само двама задържани. Третият го няма - вънка на свобода е“, коментира Виолета.

„Ако кажеш, че си виновен, трябва да се сблъскаш с реалността на това, което си направил, в голямата си част признанието е въпрос на рационализация, да измислиш причина, извинение - защо се е стигнало до там“, посочва психологът д-р Велина Владимирова.

„Никой не иска да мисли за себе си като за лош човек. Всички искаме да ни харесват“, казва още тя.

Зад решетките днес в сливенския затвор има общо 204 жени. Осъдените за убийство са 22 от тях. А с присъда 20 години лишаване от свобода и до живот са 5.

Оказва се, че у нас няма статистика на жените убийци. Като цяло те са малко. Няма и статистика на серийните жени убийци, но това не се е налагало защото ние се сблъскваме с битови убийства.

Какви са причините за нарастващата агресия – вижте в епизода на bTV Репортерите: Убийство под xx хромозома.