Албена Павлова е една от най-обичаните актриси у нас. Повече от 30 години е част от трупата на Сатиричния театър. Емил Марков е актьор, сценарист и режисьор. Двамата заедно пишат своята семейна история вече близо 40 години.

Как започва всичко и кой кого режисира в живота?

Двамата се запознават като студенти във ВИТИЗ. Албена, която по това време точно е навършила 18 години, обяснява, че не можела да се целува и „използвала всичко налично около нея“ да тренира. И така, когато видяла Емил за първи път, тя го целунала по устата.

„Неуморната им любов“ обаче разцъфнала чак след края на втори курс. Признават, че до този момент са били много близки, но имало напрежение между тях. Били приятели, но „с известни намерения едни към друг“.

Двамата си спомнят за момента, в който решават да се оженят. Тогава Албена предлага на Емил и то след края на скандал.

„Според мен моментът тогава не беше подходящ. Ние бяхме млади актьори в Сливен, тепърва амбиции да се развиваме“, коментира Емил.

„Аз го заплаших! Той беше много шокиран, когато на сватбата аз – цапнала едно шампанско, не седнах на масата. Не знам какво е било менюто – само танци. Там в ритуалния дом ти дават шампанско и аз на екс, защото да се представя – свекър, свекърва, рода! Замаях главата, излязох на микрофона и го поздравих със следното стихотворение на Шандор Петьофи: Две неща ми трябват на земята, те са любовта и свободата. Жертвах бил живота безвъзвратно за любов. Любовта да дам за свободата съм готов“, спомня си Албена.

Двамата минават и през много труден период – Албена заминава за София, за да играе в трупата на Сатиричния театър, а Емил и синът им Здравко остават в Сливен.

Какво се случва в този период, как двамата устояват на раздялата и какви са ролите у дома – вижте повече във видеото.