Водоструйката представлява уред, който произвежда водна струя под високо налягане. Използва се за почистване на замърсени повърхности, включително измиване на автомобила, премахване на мръсотия от повърхности, алеи, дворове, настилки и т.н. С нея можете да отстранявате боя, кал, прах, мухъл и др.

Едно от най-големите предимства на водоструйките е, че процесът на почистване се осъществява бързо и с минимални усилия, но също така с тях се спестява голямо количество вода. Водоструйките биват различни видове – електрически, акумулаторни и бензинови.

Електрическите водоструйки се използват за леки и средно тежки задачи, поради което са едни от най-търсените. Те работят сравнително тихо, имат ниско тегло и не изискват сериозна поддръжка. За да работят, те трябва да бъдат свързани към електрическа мрежа.

Бензиновите водоструйки осигуряват много голяма мощност, поради което са подходящи за средно тежки и много тежки задачи. С тях лесно се почистват големи дворове, тротоари, алеи и други големи обекти. Много от моделите имат електрически стартер, с който машината стартира чрез натискане на бутон. Един от недостатъците на този тип водоструйки е, че отделят вредни емисии, но и имат по-високо тегло. Освен това цената им е по-висока, но пък за сметка на това могат да се използват професионално.

Акумулаторните водоструйки са най-добрият избор за съчетание на екологичност, мощност и мобилност. Те са подходящи за работа на отдалечени от електрическата мрежа места. Те са леки, удобни и се маневрират лесно. За да използвате акумулаторна водоструйка, са Ви необходими заредени акумулаторни батерии, както и източник на чиста вода. Намират приложение в дома – за почистване на прозорци, двора и пътеките.

За разлика от бензиновите водоструйки акумулаторните не отделят вредни емисии. Техен единствен недостатък е нуждата от периодично зареждане на батериите, което може да прекъсне работния процес. Акумулаторните водоструйки работят с батерии 18 V или повече, като съществуват модели, работещи с 40 V батерии. Те са предназначени за професионална употреба.

Когато избирате водоструйка, трябва да имате предвид фактори като мощност на двигателя, налягане, дебит, тип дюза и дължина на маркуча. Мощността е от важно значение, защото това определя нейната производителност. От дължината на маркуча зависи колко далече ще можете да стигнете. Дължина между 3 и 5 мобикновено е достатъчна. Типът дюза е също от важно значение, защото от това се определя формата на струята. Изберете такава, която ще отговаря на изискванията Ви и ще можете качествено да почиствате желаното място. Към някои модели освен дюзи са включени и други аксесоари, включително пистолети, накрайници, четки, но при други се изисква да ги закупите отделно.

За разумно използване на водата се употребяват и маркучи. Те са най-често използвани за поливане на градината, но могат да се използват и за почистване на повърхности с помощта на пистолет например. Що се отнася до градинските маркучи те могат да бъдат различни – усилени, разширяеми, разтегателни, за капково напояване, плоски, смукателни и т.н.

Усиленият градински маркуч е подходящ за по-голямо натоварване, тъй като трудно се прегъва, докато разширяемият е лек и удобен. Разтегателният е навит на спирала, но може да се разгъва до права линия. Подходящ е за поливане на растения на балкон например или малък вътрешен двор. Маркучите за капково напояване също са много добър вариант. Те икономисват вода, тъй като тя достига точно до корена на растението. Това осигурява много по-здрав и бърз растеж на растението, а кореновата система става по-здрава. Маркучите биват едносезонни и многосезонни, като последните са много по-устойчиви.

Смукателните маркучи пък се използват за транспортиране на вода от даден източник, какъвто може да бъде кладенецът например. Те се различават по дължина и брой слоеве, както и материала на спиралата в тях. Смукателните маркучи могат да се използват не само в градинарството. Те намират приложение и в строителството, като с тях се транспортират различни течности.

Плоските маркучи могат да се използват както за поливане, така и за отводняване. Те се делят на два вида – еднослойни и двуслойни. Еднослойните се използват за напояване например в градината, но трябва да се знае, че те са по-податливи на външни влияния, докато двуслойните са подходящи за по-сериозни натоварвания в строителството и промишлеността. Те се предлагат с различни дължини и обикновено са изработени от PVC.

Откъде да закупим?

Търсите водоструйка или маркуч? Onlinemashini.bg е мястото, откъдето можете да закупите и двете. Това е един от най-големите онлайн магазини за машини в България. Освен тези продукти в сайта се предлагат и други машини като помпи, градинска техника, включително резачки, храсторези, косачки, тримери, аератори, дробилки, машини за бетон, машини за къртене и рязане и още много други. Ще откриете също ръчни инструменти и аксесоари на добри цени.

Поръчката се прави бързо и лесно без регистрация. Освен ниските цени и бързата поръчка, ще получите и качествени продукти с бърза и сигурна доставка – обикновено до 3 работни дни.

Голямо предимство е, че можете да поръчвате всичко необходимо от едно място, като ще спестите много време. Освен това можете да се свържете с консултантите на онлайн магазина, за да Ви съдействат при всеки възникнал въпрос. С тях можете да разговаряте по телефон или да се свържете по имейл, но можете и да посетите шоурума, в който ще бъдете любезно обслужен.