Полиция и ветеринарни инспектори започват проверка в магазините в Сливен. Инспекцията е за годност и произход на основните стоки, които се търсят преди празниците.
„Ние проверяваме всички мерки, свързани с безопасността. Не само на клиентите, но и безопасността на помещението, както и дали се спазват законовите мерки като водене на документация, отчитане на продажби, правилното етикетиране на продуктите“, обяснява инспектор Василев от Икономическа полиция към ОДМВР-Сливен.
Проверката на хранителния магазин е успешна, инспекторите нямат забележки.
„Тук всичко е нормално. Посочени са цените, има касов апарат, регистрирана е теглилка“, казва още инспектор Василев.
Служителите на Икономическа полиция по празниците често проверяват заедно с инспектори от Агенцията по храните.
„Ние следим за безопасността на храните. В момента проверяваме храните, които присъстват на трапезата на българина по време на великденските празници – агнешкото месо основно", казва д-р Арнаудова от БАБХ към Сливен.
По думите ѝ се следи за спазване на срока на годност на продукта, както и за наличие на здравна маркировка, която показва страната на произход, и трябва да е обявена на етикета.
„При избиране на храна е хубаво клиентите да обръщат внимание на външния вид на продукта на първо място. В случая на прясното месо цветът трябва да е светлочервен, консистенцията да е плътна и еластична, както и мирисът – да е специфичен и приятен“, съветва инспектор Добринка Гинева от БАБХ към Сливен.
Най-опасна е продажбата на месо с неясен произход в гаражи и частни обекти.
„Нерегламентирано клане, нерегламентирано транжиране и продажба на стоки. Разбира се, извършваме проверки и докладваме материалите в прокуратурата“, казва инспектор Василев.
Има и опити за спекула с цените на месото преди празниците.
„Леко повишаване има от няколко дни насам в цените на агнешкото месо“, казва Иван Ников, собственик на магазин.
Проверките на полицаи и ветеринари продължават до 8 май.