Документален филм за Христо Явашев–Кристо ще открие „София филм фест“ (СФФ) на 7 март в зала 1 на НДК. Най-новата документална творба на Андрей Паунов, „Да ходиш по вода”, бе представена за първи път на фестивала в Локарно и представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личния свят на Кристо, известен със своите мащабни инсталации.

Над 250 чуждестранни гости, общо 150 пълнометражни и над 20 късометражни филма очакват своята публика тази година, по време на 23-ото издание на международния фестивал.

За първи път предстои световна премиера на два нови български игрални заглавия – „Снимка с Юки“ и „Прасето“, които са и кандидат-фаворити за Голямата награда от 7000 евро в конкурса за първа или втора игрална продукция, обяви основателят на СФФ Стефан Китанов. По думите му двата филма са много различни, единият е спокоен, а другият – чепат, общото е, че идеята за всеки от тях тръгва от „София мийтингс“, част от СФФ.

„Прасето“ е нискобюжетен филм, посветен на агресията в училищата, обясни режисьорът Драгомир Шолев. По думите му финансирането е изцяло от лични средства и от приятели.

„Снимка с Юки“ е по едноименния разказ на Мирослав Пенков от дебютния му сборник с разкази „На Изток от Запада", издаден първо на английски, в САЩ, през 2011 г.

За „Снимка с Юки“

Сценаристът Димитър Стоянович определя кинотворбата като „дълбок смислен разказ за човешката природа”. 

Според сюжета трикратният световен шампион по бокс Серафим Тодоров пребива героя на Руши Видинлиев. Продуцентът Борко Чучков обясни с усмивка, че тази сцена предвидливо е оставена в края на снимачния процес, но за щастие инциденти не е имало. По думите му един от най-големите ни боксьори се оказал „роден талант“ и очевидно по нищо не отстъпва на останалите имена, сред които са Весела Бабинова, Рашко Младенов, както и българският актьор Димитър Маринов, който от 1990 г. живее в САЩ, а филмът „Зелена книга“ с негово участие взе три „Златни глобуса“ и има шест номинации за „Оскар“.

Главна роля в „Снимка с Юки“ има и японската артхаус звезда Кики Сугино, а режисьорът Лъчезар Аврамов е снимал в Ловеч, Троян, Лесидрен и други красиви места из България. Една от локациите е циганска махала, в която имало една тоалетна за 200 човека, разказа още Чучков.

Големите награди

Сред най-важните филми в програмата на фестивала са творбите, носители на „Златна палма“ и „Златен лъв“.

Това са „Джебчии” на Хироказду Корееда („Златна палма” – Кан 2018, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и десетки отличия от цял свят) и „Рома“ на Алфонсо Куарон („Златен лъв” – Венеция 2018, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и още девет номинации за наградите на Американската киноакадемия, както и с множество други отличия от цял свят).

Творбите са включени в традиционната рубрика „Големите награди“.

Киното днес – големите майстори

Най-новите филми на утвърдени имена от световното кино също са в програмата на СФФ. Сред тях са „Капернаум” (Capernaum) на Надин Лабаки (с награда на журито от Кан 2018 и още два приза на фестивала, с номинация за „Оскар“ и за „Златен глобус“ за чуждоезичен филм); „Три лица“ (3 Faces) на иранския майстор Джафар Панахи (с награда за най-добър сценарий от Кан ’18); „Щастливият Лазаро” (Happy as Lazzaro) – най-новият филм на Аличе Рорвахер (представен в основната конкурсна програма на Кан 2018 и носител също на награда за най-добър сценарий); „Граница” (Border) на Али Абаси (с голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан 2018); „Транзит” (Transit) на Кристиан Пецолд (с премиера на Берлинале ’18); „Момиче” (Girl) на Лукас Донт (дебютна творба, удостоена със „Златна камера“ в Кан 2018).

Полски акцент на „София филм фест“

Кшищоф Зануси ще бъде специален гост на фестивала и ще бъде удостоен с Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното, а киноманите ще могат да видят специална ретроспектива от шест избрани филми на великия полски режисьор, както и най-новата му творба „Етер“, чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим.

Част от „полския“ акцент е и посещението на световноизвестния полски режисьор Павел Павликовски, който лично ще представи най-новия си филм „Студена война“, получил 3 номинации за „Оскар“ (за чуждоезичен филм, операторско майсторство и режисура), а също и отличен с пет награди на Европейската филмова академия за 2018 година, сред които и престижния приз за най-добър филм.

Наградата на София ще получи и Кирил Маричков – за принос към изкуството на киното и музиката. В чест на именития ни рок музикант ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988).