Спим достатъчно, но пак се събуждаме уморени и ни се иска отново да се мушнем под завивките. Защо се получава така?

Според медиците, преди да обвиним забързания си начин на живот, трябва да научим повече за това, което може да е в основата на необяснимата ни отпуснатост и ленивост.

Натоварен ден в офиса, грижи около децата, домакинска работа – трудно е човек да се справя с всичко. Ето защо умората е често срещано оплакване сред съвременните хора. В този смисъл няма нищо по-лесно от това да обвиним начина си на живот за липсата ни на желание да ставаме сутрин от леглото.

Според група психолози във всеки един момент 20% от хората се чувстват необичайно изморени, а 10% са хронично изтощени. Освен това жените са по-отпуснати в сравнение с мъжете. Причините за ленивостта са различни – от дълъг и изтощителен ден в офиса до симптом на тежко заболяване.

Безсъние или често събуждане

Това е една от най-честите причини за натрупването на умора. Около една трета от нас имат пристъпи на безсъние, твърдят специалистите. По думите им възрастта определя нуждата от сън. В този смисъл бебетата се нуждаят от около 16 часа на ден, тийнейджърите – от около 9 часа, а възрастните – от около 7-8 часа. Естествено, има и изключения – на някои от активните хора са им достатъчни 5 часа, а на други не им стигат 10 часа сън на ден.

Снимка: iStock

Недостатъчен прием на храна

Това е друга очевидна причина за умората – липсата на храна или неправилното хранене. Ако човек започне деня си с понички, кръвната му захар ще падне бързо и той ще се чувства отпаднал, въпреки че се е наспал добре. Така че винаги трябва да се опитваме да ядем здравословна закуска. Или иначе казано, сандвичът от пълнозърнест хляб, яйце и пуешка шунка е за предпочитане пред мекиците и палачинките.

Наличието на анемия

Този здравословен проблем е основата за бързото изчерпване на енергията на тялото. В него няма достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят кислород към тъканите и органите. А именно липсата на кислород се усеща като липса на енергия и необичайна сънливост. Анемията се диагностицира лесно с кръвен тест. Според специалистите болестта засяга по-често жени в постменопауза и около един на всеки 20 мъже. Лечението зависи от причината за анемията.

Лоша функция на щитовидната жлеза

Това е малка жлеза, намираща се в областта на шията. Тя контролира метаболизма – скоростта, с която тялото преобразува храната в енергия. Когато е неактивна, метаболизмът е прекалено бавен и това, освен че води до напълняване, причинява и хронична умора. Хипотиреоидизмът е по-често срещан при жените, отколкото при мъжете, особено след 40-годишна възраст. Ниската активност на щитовидната жлеза се потвърждава с кръвен тест, а лечението е с хормонозаместителни медикаменти.

Снимка: iStock

Синдром на хроничната умора

Ако умората продължава повече от шест месеца и е толкова лоша, че човек не може да изпълнява ежедневните си дейности, най-вероятно става въпрос за синдром на хроничната умора. Той може да има различни симптоми, но основният е свързан с постоянно и необяснимо изтощение. Според специалистите около 25 000 българи страдат от това състояние. За съжаление няма бързо решение за този дискомфорт.

Наличието на сънна апнея

Някои хора смятат, че когато затворят очи, заспиват дълбоко, но невинаги е така. Понякога, без дори да знае, човек спира да диша за по-малко от секунда многократно през нощта. Всяко такова прекъсване нарушава съня, въпреки че човек е спал непробудно 8 часа. На сутринта той се чувства изтощен. Това състояние се среща предимно при мъжете на средна възраст с наднормено тегло. Алкохолът и пушенето засилват проблема. Решението е да се отслабне, да се спре с пушенето и да се избягва алкохолът.

Снимка: iStock

Инфекция на пикочните пътища

Ако някога сте имали инфекция на пикочните пътища, вероятно сте запознати с парещата болка и честото уриниране. Но инфекцията невинаги има такива очевидни симптоми. В някои случаи умората може да е единственият знак. Ето защо специалистите съветват да се потърси лекарска помощ при чувство за изтощение, придружено с често ходене до тоалетната, без да има болка и парене.

Хранителна непоносимост

Тя може да накара човек да е сънлив и леко ленив. Ако умората се влошава, след като човек се е нахранил, може да става дума именно за хранителна непоносимост. В този случай той може да поиска от лекаря си промяна в диетата, така че да се елиминират определени продукти, които са идентифицирани като възможни алергени. В случай на целиакия тялото реагира лошо, когато в храната има глутен. Според специалистите около един на всеки 100 души страда от подобна непоносимост.

Снимка: iStock

Диабет тип 2

Когато човек има това заболяване, нивата на захар в кръвта остават високи, вместо тя да влезе в клетките на тялото, където да се превърне в енергия. Резултатът е, че тялото изчерпва енергията си, въпреки че човек е ял достатъчно. Ето защо според специалистите, ако на човек му се иска да е по-често в леглото, трябва да се консултира с личния си лекар и да си пусне изследване за нивата на захар в кръвта. Изписването на таблетки или на инсулинова терапия ще подобри общото състояние. 

Сърдечно заболяване

Когато ежедневните задачи – като почистване на къщата или изкачването на стълби, водят до изтощение, това може да е знак, че сърцето не работи добре. Или иначе казано, това е ранен признак на сърдечносъдово заболяване. Ето защо човек трябва да се консултира със специалист. При промяна в начина на живот, както и след назначаването на някои медикаменти и терапевтични процедури, проблемът може да се разреши.

Снимка: iStock

Депресия и тъга

Потиснатото настроение може да доведе до хронична умора, главоболие и загуба на апетит. Ако човек се чувства отпаднал повече от няколко седмици, трябва да се консултира с психолог, защото справянето с депресията ще повиши и общия му тонус. Някои хора имат постоянно чувство на безпокойство, което е толкова силно, че животът им излиза от релси. Специалистите наричат това състояние генерализирано тревожно разстройство. То може да засегне един на 20 души.

Жлезиста треска

Това е обща вирусна инфекция, която се характеризира с треска, възпалено гърло и подути жлези. Освен това човек с подобно заболяване много често изпитва и силна умора. Децата и младите хора са най-склонни към развитието на тази инфекция. По принцип симптомите отшумяват напълно в рамките на четири до шест седмици, но умората може да се усеща още месец след това.

Твърде много кофеин

Изпиването на много кафета през деня може влоши съня и това да е причината за липсата на енергия на следващата сутрин. Ето защо специалистите препоръчват в следобедните часове да се пият само безкофеинови напитки, ако човек е преуморен и има нужда от допълнителен стимул да си свърши работата. Излишните мазнини, високите нива на захар и кофеин могат да дадат енергия, но тя е временна. След това човек се срива физически и емоционално.

Снимка: iStock

Пиенето на малко вода

Дехидратацията прави човек по-бавен и отпаднал. Така че редовната консумация на вода може да е отговорът към повишаването на енергичността. Все пак не бива да се забравя, че водата е основна част от нашите органи и системи. Тя засилва чувството за ситост, когато човек е гладен, и помага на организма да се изхвърлят токсините. Освен това поддържа кожата добре хидратирана. И не на последно място – грижи се за мозъка. Или иначе казано, човек може да е гладен, но никога не бива да е жаден.

Стрес и напрежение

Конфликтите в семейството и на работното място могат да ни изтощят. Стресът обикновено кара човек да се чувства като изцеден заради физическите и емоционалните обстоятелства около напрегната ситуация. В такива моменти тялото преминава в състояние на краткосрочно оцеляване и влага всичките си усилия в това. Когато останем в това състояние за продължителен период от време, изчерпваме запасите от енергия и човек се чувства изтощен.