Полицията отчита ръст и на обирите от инкасо автомобили. Два от най-нашумелите случаи остават неразкрити - този край Севелиево и пловдивският случай, на така наречения Жоро Инкасото. За Георги Енев мълчанието прилича на част от стратегия. Вече няколко месеца популярният като Жоро Инкасото мълчи.

„По отношение на наказателния процес, обвиняемият има право да не дава обяснения от самото начало до завършването на трета инстанция. Нещо повече - изрично е записано, че дори и да направи самопризнания, само на самопризнания не може да бъде осъден”, обясни пред bTV адвокат Менк оМенков.

До момента по делото не е ясно почти нищо. Никой не знае, къде са откраднатите пари, има ли съучастник, нито пък мотиви. Официалната позиция на прокуратурата също е мълчанието. Георги Енев изчезна с милион и половина лева от инкасо автомобил в края на юни. 10-ина дни по-късно се предаде, но отказва да говори по случая.

„Изрично е записано, че мълчанието не може да бъде използвано в негова вреда. Той не е длъжен да доказва, че е невинен, а разследващите и прокурорът трябва да докажат, че той е виновен”, добави Менков.

Ако не се намерят доказателства, охранителят може да остане в ареста до 1 година. След това, трябва да бъде или освободен или даден на съд. За момента срокът на разследването е удължен с още два месеца.