София не заслужава да прилича на гето с надраскани фасади. Това написа в профила си във Фейсбук столичният кмет Васил Терзиев.

Той споделя, че столичани не заслужават да живеят в такъв град.

В разговорите ми с хора те най-често споделят, че драсканиците по сградите, липсата на осветление, разбитите тротоари и дупките по улиците са това, което очакват да се промени в града“, пише кметът.

Той допълни, че докато основният публичен разговор е размяна на политически обвинения, грижата за града и изпълняването на обещания не спират.

„Започнахме с почистването на едно от емблематичните за София места – НДК. Ще възстановим вида на характерния врачански камък, с който е облицован НДК и който до този момент отговарящите за поддръжката фирми не са успявали да почистят. Върху него периодично са нанасяни пластове фасадна боя, за да заличат драскането със спрейове и замърсяването“, пише още Терзиев.

Той споделя също така, че са проведени разговори с ръководството на НДК.

„Разбрахме се заедно да върнем приветливата среда около най-оживеното място в града, където всекидневно се провеждат събития и концерти, идват хора от цялата страна, а децата на София се събират, играят, общуват“, допълва той.

Столичният кмет вярва, че софиянци и гостите на града ще оценят усилията, които Столична община полага и всички ще се стараят да пазят града чист, както пазят собствения си дом.

„Ние ще се погрижим да засилим контрола и видеонаблюдението около вече почистените места, така че на заловените нарушители да се търси цялата предвидена в закона отговорност. Продължаваме с почистването и на загрозените подлези, стени и фасади на обществени сгради. Да рисуваш със спрей върху фасадите на обществени и жилищни сгради може да бъде изкуство, но може и да е обикновен вандалски акт“, допълва още Васил Терзиев.