Враца отбелязва своя празник, свързан с Ботев и загиналите за свободата на България. Преди 148 години славният поет и революционер, както и част от съратниците му намират смъртта си във Врачанския Балкан.

Началото се поставя с панихида за Христо Ботев и четата му в храм „Св. Възнесение“ в 08:30 ч., половин час по-късно ще бъде изнесен рециталът „Със стихове и песни по Ботевата алея – по стъпките на Ботев“.

В 9:30 ч., пред сградата на Община Враца ще започне детски празник. Ще има различни ателиета и забавни игри, подходящи за деца от всички възрастови групи, дори и за най-малките, казаха от Община Враца.

Децата ще се забавляват с рисунки на асфалт, ще строят с конструктор, ще се научат как да играят с различни видове кукли, ще правят сапунени балони.

Момичетата и момчетата от „Интеракт“ ще показват как се рисуват със сол, ще се включат и доброволците от Български младежки червен кръст, които също са подготвили различни занимания, на мястото ще е и Библиобуса, пълен с детски книги.   

Снимка: bTV

От 11:00 часа ще започне любимото на децата дефиле на приказните герои, като всички участващи ще получат подарък балон с хелий. За всички деца ще има и сладолед, казаха още от Община Враца.  

Тържественото заседание на Общинския съвет, на което ще бъдат връчени званието „Почетен гражданин на Враца и „Наградата на Враца“, е от 10:00 часа в Градската концертна зала. В ранния следобед ще е традиционното поклонение на лобното място на Ботев – м. Камарата във Врачанския Балкан.

Вечерта преди тържествената заря-проверка ще е концертът, посветен а 148-ата годишнина от подвига на поета революционер и неговата чета.

Режисьор на концерта е арх. Пламен Мирянов, ще участват ансамбъл „Филип Кутев“, квартет „Армейска песен“, Симфониета – Враца, хор „Гена Димитрова“ – Плевен и певците Гуна Димитрова и Райко Кирилов.

Зарята проверка в памет на Христо Ботев, неговите четници и загиналите за свободата на България е от 21:00 часа на централния площад.

Междувременно днес около 1600 души завършиха 120-километровия поход по стъпките на Ботевата чета от козлодуйския бряг до връх Околчица.

Там утре ще се проведе всенародното поклонение пред саможертвата на героите, загинали за свободата на България.

Вижте повече във видеото.