„Ще претегля всичко, което чух днес и ще изляза с официална позиция в следващите дни“. Това каза кметът на София Васил Терзиев, цитиран от БТА, след края на изслушването му по време на извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС).

То бе посветено на прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК.

Терзиев посочи, че ще помисли върху всеки един от възможните варианти за реализирането на паметника.

„Искам да отделя няколко дни, за да начертаем пътя, като се водя от идеята, че искам паметник да има“, добави кметът.

По думите на Васил Терзиев е важно хората да се замислят защо толкова години дадени проекти не се реализират.

„Има някаква причина те да не се случват“, заяви столичният кмет.

Според него управниците не трябва да намират повече поводи, заради които да се разделят, а да потърсят път, по който паметникът може да се реализира. 

Терзиев смята, че след над тричасова дискусия са свършили там, където са започнали.

„Всички се обединяват около нуждата да има паметник, който да почита паметта на загиналите, но мненията за това как да се реализира той са различни“, посочи кметът. 

„Въпросите, които бяха зададени в зала са три. Първият е дали да бъде там мястото, но паметникът да бъде по-различен. Вторият е дали паметникът да бъде във възможно най-оригинален вид, но на друго място и третият вариант е да се продължи с решението на комисията“, каза още Васил Терзиев.

По думите му начинът, по който е започнала реализацията на проекта, е щял да доведе до поредния път, в който няма да се случи въпреки желанието на огромна част от обществеността.

Според кмета една от причините за това е, че са изолирани няколко от най-важните съсловни организации. Опитваме се да забързаме процес, на който му трябва още време, добави Терзиев.  

Във „Фейсбук“ общинарят от ГЕРБ Антон Хекимян написа, че Васил Терзиев е имал шанса да стане герой, а се е превърнал в предател на паметта на загиналите предци, защитавали България.

„Терзиев каза, че ще продължи да слуша – каквото и да означава това. Проблем с документацията и провеждането на конкурса няма! Но е ясно едно – Паметник на Първи и Шести полк няма да има на същото място няма да има!“, написа Хекимян.

Добавя, че с други общински съветници са внесли доклад с предложение за отмяна решението на Терзиев като незаконосъобразно и задължаването на кмета да изпълни решеното на СОС и да възстанови Войнишкия паметник.

Преди дни Терзиев спря конкурса за възстановяване на паметника, който е на мястото, където до 2017 г. беше монументът "1300 години България". Терзиев има намерение да проведе нов конкурс и в него да включи "уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите".