Здравната каса и фармацевтите обмислят консенсусно решение за заплащане на дейността на аптеките по нови ред и условия, заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Момчил Мавров.  Днес се проведе среща между ръководствата на Касата, на Министерството на здравеопазването (МЗ) и на Българския фармацевтичен съюз.

Втори ден фармацевти в страната протестират заради готвена промяна в наредбата за отпускане на лекарства по Здравната каса. Тя предвижда всички медикаменти за даден пациент да могат да се изписват на една рецепта, а не както е досега лекарствата да са максимум три.

Това беше и едната причина за срещата, но на нея стана известно, че заради увеличения брой безплатни лекарства от началото на годината, плащанията от Здравната каса са се увеличили осезаемо и парите в нея може да не стигнат.

„Ако не намерим решение, всички са наясно, че до месец-два НЗОК няма да има възможност да заплаща на аптеките“, каза още той. „Ресурсът е ограничен и той приключва“, добави Мавров. По думите му трябва да се намери решение за реда и условията за заплащане на аптеките за отпускане на напълно платените от Касата лекарства.

Сега Касата плаща по пет лева на аптека за обработена рецепта, на която са изписани само лекарства, безплатни за потребителите.

„Вариантът е плащането на аптеките да бъде разпределено пропорционално на база на стойността на лекарствата, но всичко това подлежи на обсъждане“, допълни той. „Ще бъде обсъдено с фармацевтите, тъй като те са наши партньори в обсъждането на реда и условията, по които работим“, каза още проф. Мавров. По думите му фармацевтите са напълно наясно, че бюджетът на Касата е ограничен и ако не бъде взето навреме решение за начина, по който да бъдат финансирани и да бъде определено възнаграждение на аптеките, в даден момент аптеките ще бъдат принудени да спрат работа, тъй като няма да има средства, с които да им се заплати дейността, добави проф. Мавров.

За тази година в бюджета на НЗОК има предвидени малко над 36 млн.лв., с които Касата трябва да заплати на аптеките, които отпускат напълно заплатени от НЗОК лекарства.

„Не може да се разблокира предварително резервът на Касата, каза още проф. Марков и посочи, че това е възможно след анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК, през септември, и тогава може да се търсят възможности за разблокирането му. Дотогава ръководството на Касата няма как да прогнозира какви са средствата, необходими до края на годината, и няма как да разчита на резерва“, добави той.

„Навреме поставеният проблем трябва да бъде решен“, каза Мавров в отговор на въпрос дали не се притеснява, че до септември е възможно много аптеки да се откажат да работят по договор с Касата. „Ние изпълняваме закона, а в него са предвидени определени средства за възнаграждение на аптеките и тези средства към 31 юли приключват, допълни проф. Мавров. Колкото по-навреме този проблем бъде решен, толкова по-навреме ще осигурим възможност на аптеките да продължат да работят с тези лекарства. След половин година, когато ще има нов бюджет на Касата, ще бъде много късно“, посочи още той.

Една аптека е подала вчера заявление за прекратяване на договора си с Касата, каза още Мавров, след като от съсловната организация прогнозираха, че аптеките ще подадат предизвестия за прекратяване на договорите си. Тази сутрин в София няколко собственици на аптеки са подали в Столичната здравноосигурителна каса предизвестията си за прекратяване на договорите си.