Голяма част от столичните паркове все още тънат в непрогледен мрак. Екип на bTV се разходи из тъмните алеи късно вечерта.

След 20:00 часа вечерта най-посещаваното място от туристи в София тъне в пълен мрак. В парка зад НДК няма светлина, неработещи лампи има и в парка пред НДК, а столичани със страх преминават през градинките наоколо.

„Уважаема г-жо Фандъкова, ако е възможно малко повече светлина за центъра на София”, призова млада жена. Други минувачи в района признават, че си носят фенери за светлина.

От Общината обещават парковата част на НДК да бъде изцяло ремонтирана. Пълната промяна трябва да се случи до средата на 2015 г. „В самият парк ще има изградено, много ефективно прожекторно осветление, насочено към растителните групи. Паркът ще бъде много осветен, може би повече, отколкото при самото му изграждане”, увери Ралица Маджарова от дирекция „Зелена система" към Столична община.

И в най-големия парк в София липсва светлина. В Борисовата градина са осветени само основните алеи, в останалата част на парка може да се премине само с фенерче.

От общината не възнамеряват да поставят осветление в целия парк. „Останалите части на Борисовата градина – лесопаркът, те не са изграждани с такъв тип осветление”, обясни представителката на Общината.

Само за последните 4 години от общината са осветили близо 20 парка в София, а инвестицията надхвърля 2 млн. лв.