Незаконната сеч в страната не стихва, но виновни за това няма. В целия район на Габрово миналата година осъдените са едва двама.

Бончо Бончев от габровското село Денчевци чува резачките цял ден. „Секат главоломно. Имам 250 квадрата - те го изсекли. Надолу - на всичките. Никой не ме е питал. Чувам, като режат, те какво - да секат с главата? Аз съм на 80 години старец, на 84 години! И какво - да си късаш главата”, оплаква се възрастният мъж.

В гората Бончо Бончев и екипът на bTV се натъкнаха на камион с дърва. Мъжете, които товарят камиона обясниха, че не знаят името на началника си. И съвсем се объркаха. „За енергото тука работиме. Нали е общинско това място”, обясняват объркано мъжете и като свой шеф посочват човек на име „Павката”.

Павката се оказа Павел Цонев, познат на хората в селото като стария милиционер. Той така и не се появи, за да прибере колата си.

Наетите секачи обясняват, че всъщност чистят реката от боклуци. „То не съм само аз, то има много хора, тука има 50 човека, ама навътре в гората, ей там, навътре, нагоре”, обясняват те, макар че „навътре и нагоре” няма река.

Според окръжната прокуратура в Габрово за миналата година в целия район има само двама осъдени. „Много често в съдебна фаза се използват нови свидетели, така наречените лъжесвидетели, които променят фактология, създават алибита”, обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Габрово Александър Александров.

В едно от делата в Дряново съдът постанови жалбоподателят да плати на фирмата-доставчик на дърва 940 лева за доставени 16 кубика дърва. Дотук добре, но се оказа, че три от билетите за тези дърва са неотчетени вече няколко месеца.

„Взимате редовен билет за 4 кубика дърва. Отивате с него при господин „А” и в момента, в който вие превозвате дървата и ви срещнат контролиращите органи, вие сте редовен. Оставяте му дървата, но не му предавате билета. С този същия билет можете още 10 пъти по 4 кубика. И къде отиват тези пари?”, попита адвокат Елена Анастасова.

И докато никой не отговори на тези въпроси, незаконната сеч ще продължи.