В четвъртък през страната преминава по-студен атмосферен фронт. Времето ще е предимно облачно.

Жълт код за значителни валежи с гръмотевици е обявен за 12 области от Западна, Централна и Южна България. Има и условия за градушки.

Снимка: btvnovinite.bg

Очакваните количества на валежите са между 25 и 35 литра на квадратен метър.

Максималните температури ще са по-ниски от вчера – между 10° и 22°. В София – около 11°, а в Пловдив и Варна – около 18°. Вятърът в страната е слаб до умерен.

Снимка: btvnovinite.bg

Валежите ще отмият полените и фините прахови частици, които вятърът донесе от Сахара.

По нашето Черноморие също ще има превалявания с гръмотевици. Вятърът е слаб до умерен. Максималните температури ще са от 16° по северното крайбрежие до 21° – по южното.

В планините ще има валежи от дъжд, а над Родопите – и с гръмотевици. По-значителни ще са количествата в централните райони на Стара планина. Над 2000 метра се очаква дъждът да преминава в сняг. Вятърът в планините е умерен, а по най-високите части – и силен. Максималните температури ще са между 3° и 9°.

До края на тази седмица и в началото на следващата температурите постепенно ще се повишават. Утре се очакват слънчеви часове и следобедни превалявания над планинските райони.

Снимка: btvnovinite.bg

В събота и неделя вероятността за валежи намалява. Затоплянето ще продължи, плюс усилване на вятъра. Валежи предстоят над Източна България, а по-значителни като количество ще са в югоизточните райони.

В понеделник – слънчеви часове над Западна България и дъждове с гръмотевици в източните райони. Температурите ще се задържат близки до обичайните за края на месец април.