Поредната инициатива на премиера Пламен Орешарски, заявена като „среща с протестиращи” в Министерски съвет, хвърли сянката на съмнението върху декларираната готовност на властта да води „диалог” с недоволните граждани.

Днешният формат събра зад стените на „Дондуков” 1 министър-председателя, вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и протестиращи, които се самоопределят като поддръжници на властта, т.е. – контрапротестиращи.

Сред присъстващите беше и Бисер Миланов – Петното от Национално движение „Свобода", който преди два дни се опита да провали пресконференцията на новосформираната Протестна мрежа.

Представителите на новосформираната Протестна мрежа, в която се обединиха активни участници в антиправителствените демонстрации от серията #ДАНСwithme, останаха зад загражденията пред Министерски съвет.

При опита им да влязат на срещата полицията поиска да посочат организацията, която представляват, за да бъдат намерени в предварително изготвения списък на участниците в събитието.

Медийният съветник на премиера Ивайло Данаилов обясни, че желаещите да участват в днешната среща е трябвало да предоставят данните от личните си карти през вчерашния ден, като допълни, че това може да се случи и днес на място.

Въпреки че достъп практически не им беше отказан – охранителите предложиха да ги пуснат срещу документи за самоличност, младежите предпочетоха да останат навън и „изписаха” „ОСТАВКА” с букви, щамповани върху тениските им.

В декларация от името на Протестна мрежа беше посочено, че организацията е против провеждането на „формални и неформални срещи с премиера или други представители на правителството, особено зад стените на „Дондуков" 1. В декларацията се настоява за незабавна оставка на правителството и провеждането на предсрочни избори до края на 2013 г.

Подобна ситуация се разигра и преди седмица, когато Орешарски отговори на покана за дебат с покана за среща в Министерски съвет.

Вътре при премиера

По време на срещата с премиера думата взе Нина Гергова от Гражданската инициатива „За нов обществен договор между гражданите и властта". Тази организация е в основата на протестите срещу ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета, които се провеждат вече два дни.

Преди седмица представители на тази инициатива заедно с рап изпълнителя Мишо Шамара отново се срещнаха с премиера, за да му връчат повече от 300 000 подписа в подкрепа на кабинета. Въпреки че участниците в Гражданската инициатива „За нов обществен договор” обясниха, че се различават от контрапротеста, много от тях обясниха, че се включват в демонстрациите в подкрепа на правителството.

„Ние ви подкрепяме, но казахме, че нашата подкрепа не е безусловна. Моето търпение изключително се изчерпа. Резултатът е – разделяй и владей. Това, което се наблюдава отвън, е точно това. Кога ще свалите кадифените ръкавици и ще изкорените злото от корен,” заяви днес Нина Гергова и препоръча на Пламен Орешарски да закрие всички неработещи агенции и да развали концесии.

„Два месеца ни обиждат, че сме червени боклуци само затова, че влизаме в комисии, работим и искаме в тази държава нещо да стане,” оплака се тя. По думите й, „никой не знае какво работи правителството, защото премиерът няма PR в страната”.

Снимка: БГНЕС

Сред присъстващите на срещата беше и Ангел Славчев, който заедно с Дончо Дудев и Янко Петров, беше сред изявените протестиращи при демонстрациите през февруари, "запалени" от високите сметки и прераснали в протести срещу монополите.

Славчев напусна срещата преди края й, като обясни, че е поискал от премиера подобни събития да бъдат отворени за журналисти. „Обясниха ми, че срещата е закрита, защото такива са били правилата, приети миналия път. Според мен това е безумно. Когато искаш една прозрачност, трябва да я даваш,” посочи той.

„Заявих на премиера, че не съм дошъл да го четкам и няма да го направя,” заяви още Ангел Славчев, според когото всички „малоумни назначения" заслужават протести от страна на гражданите.

Навън зад оградата

Докато вътре в Министерски съвет срещата вече беше започнала, зад загражденията отвън останаха няколко  протестиращи.

Снимка: БГНЕС

„Премиерът е поканил всички организации. Ние искаме да видим кои са тези организации. Нямаме никакво желание да влизаме и дойдохме да кажем именно това – че той може да си кани някакви свои приятели или хора, които го подкрепят, да се снимат с него, да се радват, да се хилят там, даже може да изядат един обяд. Ние нямаме място там, защото когато дойдат тук и заявят, че са част от протестиращите, трябва да има хора като нас да кажат, че те не са. Когато човек ходи на срещи и подкрепя правителството, да твърди, че е протестиращ, означава, че има или нещо генерално сбъркано в неговия начин на мислене, или той по някакъв начин е мотивиран от други неща,” коментира един от тях Васил Георгиев.

„Нямам никакво желание да имам право да вляза вътре. Интересува ме да дойда тук, да кажа, че хората, които протестират, нямат никакво желание да влязат тук, защото това е една елементарна манипулация, която министър-председателят се опитва да направи в средата на август, която да се разпространи като лъжа, да стигне до някакви места, за да може после протестът да се компрометира,” добави Георгиев.

Ангажиментът

Според съобщението на правителствената информационна служба „разговорът е част от ангажимента на премиера да води активен обществен диалог и инициативата му всеки втори петък в месеца да обсъжда с граждани актуални за страната теми”.

В началото на срещата Орешарски обясни, че е поканил силовия министър, за да бъдат поставени и към него всички въпроси, свързани с вътрешния ред и сигурност.

Сред обсъжданите теми на днешната среща са били концесиите, монополите, случаите на недобри управленски практики и решения, съобщи в последствия премиерът пред журналисти.

Орешарски е получил и 76 писмени въпроса, които ще бъдат разпределени по министерства за експертен отговор до съответните неправителствени организации.

Щипка екстравагантност

„Искаме да се отстранят от длъжност всички полицаи, които не вземат адекватни мерки, Йовчев трябва незабавно да вземе мерки,” заяви след края на срещата Бисер Миланов – Петното, който според публикации в медиите има няколко присъди, част от които ефективни, за кражби, хулиганство и нанасяне на тежка телесна повреда.

„Предлагаме при положение, че правителството не може да предприеме достатъчно адекватни мерки срещу платените така наречени интелигентни протестиращи, които са „за" свалянето на кабинета, то да даде възможност на нашите членове да използват доброволни отряди и съвместно с органите на реда да разкриват и залавят всички организатори, които обслужват интереси на Джордж Сорос,” обясни Петното.

Той обаче не е запознат с мнението на вътрешния министър по въпроса с „доброволните отряди”. Движението на Петното имало достатъчно „доказателствен и снимков материал, от който се вижда как се плаща на разни граждани".

Тази идея силно напомня на заканата на лидера на „Атака” Волен Сидеров за „граждански арести” срещу протестиращите. Тя обаче провокира единствено бившия депутат от националистическата партия Павел Чернев към заканата да събере група момчета срещу „бабаитчетата на Сидеров”.

След като се похвали, че не е прочел нито една книга в живота си, Петното отново продължи с „политическите си искания”: „Ние искахме да чуем кога ще престане полицейщината и репресията срещу нашето движение. Искахме да чуем кога ще престане дискриминацията от медиите спрямо нашето движение. Медиите ни определят като криминално проявени. Това е дискриминация. Това, че аз съм лежал в затвора не означава, че не съм гражданин на тази държава и не означава, че нямам същите права,” заяви Петното.

Присъствието на „екстравагантни” елементи на срещите на премиера Пламен Орешарски с посочените от администрацията му „протестиращи” не е новост. При предишната подобна сред гражданите беше рап изпълнителят Мишо Шамара, който използва „популярността си” като гражданин, а сега Петното се опря на криминалното си минало като гражданин.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите