Бившият депутат от „Атака” в 40-то Народно събрание и в последствие независим Павел Чернев обяви, че ще се противопоставя на агресията на националистите срещу протестиращи с група момчета.

„Ние няма да се намесваме, няма да даваме рефрени, кой какво да вика. Няма да угрозяваме никого, в момента, в който се появи онзи Сидеров, със своите „бабаитчета”, обеща Чернев, който има сериозен опит в телевизионни и кино продукции обикновено като част от „лошите”.

Той обясни и какво го е подтикнало към нетрадиционната инициатива: „Хората, които излизат на улицата, това са демократи. Тези демократи, тези светли хора, които излязоха с дечицата си на улицата, трябва да получат своята защита”.

От думите на Чернев стана ясно, че съставът на групата ще бъде много внимателно избран, за да не създава грешни впечатления: „Много момчета ми се обаждат. Много внимателно ще подбера хората, за да не изглеждаме като тълпа побойници. За да не се каже от хората „ето на - излязоха някакви мутри и т.н. Това не е сблъсък на мутри, не е поредният сблъсък на групировки. В групата ще има много спортисти, те първи реагираха”.

Освен като инициатор на групата „пазители”, той обяви, че е бил разпознат и по друг начин сред „останалите” националисти: „Обадиха ми се от всички националистически формации, защото в последните години наблюдаваме малка група от патриоти, които се обединяват по уличен признак от цялата страна. Малко или много, в мое лице виждат фигурата, която ще ги обедини”.

„Дебело искам да подчертая, че истинските патриоти, които обичат България, са хората, които излязоха на улицата последните три дни, а не дебеловратите наемници на Сидеров. Той най-вероятно си плаща на тези момчета и получава подкрепа от наемници, срещу него стоят патриоти, които му търсят сметка”, добави Чернев.

Идеята на Чернев да въдвори ред идва няколко часа след като Волен Сидеров, обкръжен от охрана и сподвижници, води не особено приятни за слуха разговори с журналисти и протестиращи в София.