Среднощна разходка през центъра на София си направи лидерът на „Атака” Волен Сидеров, придружен от няколко човека охрана и около 20-ина негови привърженици. Късният тур, съпроводен от кратки почивки за едностранно нахвърляне на въпроси, искане на обяснения и четене на морал, бе провокиран от протеста в неделя, който премина през централата на „Атака”.

В разговорите си с демонстранти народният представител демонстрира ниво на лингвистични умения, което може да се приравни към това на човек със слаби културни качества и ниско възпитание. Език, който доминира в диалозите в 42-ия парламент от началото на работата му.

При първия сблъсък на лидера на „Атака” и групичката му с журналисти пред парламента той не изневери на посоката на изказ, която използва през последните няколко седмици – безкрайно повторение на един и същ въпрос с присъствието на частицата „бе”.

„Защо лъжете, бе” попита няколко пъти Сидеров журналистите и ги обвини в подстрекателство на хулиганство. Според него протестиращите хвърляли бутилки към централата на партията, нападали, псували и ругаели, а никой не взел отношение по въпроса.

След това търсенето на сметка премина към полицаите в района на Народното събрание: „Настоявам да арестувате хората, които хулиганстват. Има хора, които ни нападат - пияни и дрогирани. Как се казвате? Вие хипнотизиран ли сте, какво? Вие полицаи ли сте, какви сте? На Цветанов слуги ли сте? Така ли ви наредиха, да бездействате?”.

Монологът на Сидеров, който до този момент звучеше през загражденията, в един момент се премести зад тях. Придружаван от част от охраната си и от няколко привърженици на „Атака” той премина зад тях и отиде да изиска обяснение от други представители на органите на ред. По време на разговора лидерът на националистите и придружаващите го сподвижници записваха с телефоните си.

В същото време останалите защитници на принципите на „Атака” се включваха в диалози „един на един” с изостанали протестиращи, за да ги попитат те къде са били, когато националистите са протестирали пред „Баня Башъ”. На 20 май 2011 година националистите организираха „мирен протест” срещу звука от високоговорителите на джамията, който прерасна в сблъсъци с присъстващите мюсюлмани.

Разходката на „Сидеров и компания” продължи по жълтите павета в посока Министерски съвет след „уточненията” с полицаите. Тогава настъпи и кулминацията на употребата на богатствата на българския език. Депутатът първо извика „Атака” и бе последван чинно от възгласите на обкръжението си, след това дойде и „К**** на Бойко”.

На въпрос това ли е езикът на един народен представител, той обясни, че на „простаците” отговаря със същия език. След това Сидеров пита останалите журналисти чия поръчка изпълнява – на Борисов или на Цветанов, и ги изпраща да си приберат хонорарите.

*Цялото "представление" можете да видите във видеото.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите