Гаранция за устойчивостта на проекта за изграждане на газов хъб "Балкан" е фактът, че ЕК казва в аванс: "Да, това е европейски ключов проект." Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в рамките на парламентарния блицконтрол, предаде БТА.

Той отбеляза, че проектът трябва да се ползва поне с минималната доза политически консенсус, защото заради мащабите му две или три правителства ще работят по него.

Какво ще захрани хъба?

„В момента започва възлагането на предпроектното проучване, а докато това стане, ще се извършват техническа работа и разговори, заедно с клиенти, транзитьори и доставчици”, отбеляза Дончев.

По думите му проектът е базиран на 4 или 5 независими източника на газ - собствен добив; Трансбалканския газопровод (около 25 млрд. куб. м.); количества от Румъния, която се очаква да започне експорт; количества през интерконектора с Гърция, от където има достъп до каспийски газ и компресиран газ от бъдещия терминал в Александруполис.

„По отношение на темата, обект на особена политическа чувствителност - дали проектът дава възможност за снабдяване и с руски газ, отговорът е "да, ако те поискат", каза Дончев. Руската страна е поканена за тристранни разговори "България - ЕС - Русия", където да бъдат изчистени детайлите и ако виждат интерес и своя полза, могат да участват.

„Хъбът като инфраструктура и като търговска платформа може да съществува и без допълнителни доставки на руски газ, но той би бил по-атрактивен и по-рентабилен с допълнителни количества, снабдявани през Черно море”, посочи вицепремиерът. По думите му икономическите аргументи сочат, че полза ще имат всички.