Три осиротели мечета получиха шанс за нов живот, след като МОСВ, Природозащитната организация WWF, фондация „Четири лапи“ и „Арктурус“  – Гърция се погрижиха за тях и после ги пуснаха в дивата природа. В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина.

Историята на трите мечета започна миналата година. През юли спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ проведе акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, мечето Никола беше намерило убежище на дърво, откъдето беше спасено.

През октомври в разстояние от няколко седмици бяха спасени още две мечета-сирачета, малките Анета и Мишо, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. От местната ловна дружинка и местната администрация сигнализираха Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София, която се обърна за съдействие към WWF. Членовете на отряда реагираха мигновено за спасяването им. 

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров се присъедини към спасителните екипи, които пуснаха мечетата на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки на територията на Национален парк „Рила“. Животните бяха транспортирани дотам, настанени в специални клетки. Връщането им в дивата природа идва, след като от Центъра за рехабилитация „Арктурус“ прецениха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове. 

Снимка: Велико Балабанов, WWF

Освобождаването на мечетата се състоя при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите.

Снимка: Велико Балабанов, WWF

Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от Национален парк „Рила“ и WWF.   

Снимка: Велико Балабанов, WWF

Трите мечета получиха подходящите грижи, за да укрепнат, като прекараха известно време в парк за мечки „Белица“ - единственото защитено място в България, където екипът на „Четири лапи“ дава шанс за нов живот на спасени мечки, а впоследствие, със съдействието на експерти от МОСВ, бяха настанени в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурус“ в Гърция.