Младият мъж, който предизвика тежка катастрофа в Пловдив и почина на място, има 16 нарушения на Закона за движението по пътищата за три години, откакто има шофьорска книжка. Това стана ясно по време на брифинга на Окръжната прокуратура в Пловдив.

„Вече са извършени множество действия по разследването – разпитани са свидетели, назначени са съответните експертизи и са иззети веществени доказателства от автомобила. Водещата версия към момента е високата скорост, но това трябва да се докаже по съответния начин“, поясни наблюдаващият прокурор по делото Борис Михов.

„През годините са му съставени пет акта за установени административни нарушения, 10 фиша за по-маловажни нарушения и едни електронен фиш за превишаване на скорост с 21 километра в час“, каза главен инспектор Красимир Нешев, началник на пътната полиция в града.

21-годишният шофьор, който предизвика жестоката катастрофа в града под тепетата, е син на служител на КАТ в Пловдив, съобщиха по-рано от полицията. При инцидента, който стана тази нощ около 3:30 часа, загина шофьорът и неговата приятелка, която се е возела до него. Двама техни приятели – момче и момиче на 22 години, са в тежко състояние и са хоспитализирани.

„Майката на загиналото момче е служител на КАТ, но автомобилът не е на нейно име. Автомобилът е фирмен – с регистрация в София. В момента се изяснява как и по какъв начин той се е озовал у 21-годишния водач“, каза още главен инспектор Красимир Нешев.

От думите му стана ясно, че четири от нарушенията на младия мъж са свързани с липсата на поставен колан, а едно – за неспазване на дистанция.

Припомняме, че мощният джип се вряза с висока скорост в дървета край пътя. Автомобилът е пътувал от Централна гара в посока бул. „Шести септември“. Изненадващо обаче водачът е загубил управление над автомобила, качил се е на разделителната линия и с висока скорост се е блъснал в няколко чинара.

Красимир Нешев посочи също така, че не е виждал километража на автомобила и не можа да каже с каква скорост е шофирал почиталият 21-годишен младеж. Той посочи, че малко преди това е валял дъжд и пътят е бил мокър. Шофьорът според него е подценил това и е вдигнал малко по-висока скорост.

„Първоначално са изпратени три екипа за разчистване на мястото. По-късно е изпратен още един екип. При започване на действията по премахването на автомобила от пътното платно, дървото е трябвало да бъде изкоренено. Така един от колегите е бил затиснат от дървото. Той е с множество фрактури и вероятно ще му бъде направена операция“, обясни старши комисар Васил Димов от пожарната в града под тепетата.

На този фон стана ясно, че статистиката за катастрофите у нас е тревожна. Една седма от инцидентите са по вина на нови водачи, като под „нови“ не означава млади шофьори, а всички, които са взели книжка преди година-две.

„Причината за тежката катастрофа в Пловдив няма да се изясни скоро, но вероятно става дума за несъобразена скорост. Всички виждате какви са щетите по автомобила, така че скоростта е била далеч над допустимите 50 километра в час. Инцидентът е станал на прав участък. Това сочат и нашите данни – младите водачи грешат най-вече на такива прави отсечки“, каза в студиото на bTV Новините главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“ на МВР.

Според него младите шофьори масово погазват правилата и не се съобразяват с ограниченията на скоростта. Той е категоричен, че по-голямо значение има на колко години е човекът зад волана, а не кога е взел книжка – на 20, на 30 или на 40 години.

„Несъобразяването на скоростта е на челни позиции, когато говорим за нарушения. Втората най-честа грешка е лишаването от предимство на други участници в движението. Внезапната промяна в посоката на движение е третото най-често констатирано от нас нарушение“, посочи още главен инспектор Лъчезар Близнаков.

Вижте във видеото какво още показват данните на МВР: