Изненада ме начинът, по който се взимат такива решения, които могат да имат и най-вероятно ще имат сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на ЕС. Така външният министър Кристиан Вигенин коментира приетото преди ден в НС удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци.

"Защото освен субективните страхове и анализи на един или друг народен представител, това решение не се базира на никакъв по-сериозен анализ дали наистина има такъв интерес към закупуване на българска земя, как това се отразява на пазара на земя. Единствено заради субективните страхове, че някой ще дойде и ще изкупи българската земя се взимат решения, които на практика дискредитират България, тъй като до този момент страната никога не си е позволявала да нарушава ангажименти, поети чрез договорите", заяви министърът по БНР.

Според него правителството трябва да се съобрази с решението и да направи всичко възможно то да бъде реализирано на практика.

"Това е суверенна воля на най-висшата институция в България – НС. Правителството трябва да се опита и да изпълни това решение дотолкова, доколкото е възможно. Разбира се, аз смятам, че все още има възможности ние, въпреки това решение, още веднъж да анализираме какво следва от него и дали има реално възможност да се наложи такъв мораториум, защото все пак договорът за присъединяване е международно правен договор, който ние сме ратифицирали и сме длъжни да изпълняваме и не съм убеден, че ние можем да взимаме решения, които стоят по-високо от този договор", посочи Вигенин.

Той коментира и какъв е рискът да възникне отново руско-украйнска газова криза и спиране на транзитния природен газ за България. Според външния министър в най-лошите сценарии не е невъзможно да се стигне и до нови проблеми по отношение на доставките на газ между Русия и Украйна.

„Все пак Русия не би си позволила да засегне по такъв начин отново редица страни-членки на ЕС и в край на краищата решенията, които взима ЕС, не бива да се взимат въз основа на икономически и политически натиск, който идва от трета страна”.