След противоконституционното предложение за удължаване на мораториума за покупка на земя в България от граждани на Европейския съюз до 2020 г., направено от „Атака” в пълен разрез с присъединителния договор на България, лидерът на националистите Волен Сидеров за пореден път демонстрира от парламентарната трибуна непознаване на европейските правила.

В петък лидерът на „Атака” настоя правителството да предложи отзоваване на еврокомисаря за реакция при кризи Кристалина Георгиева. Искането му обаче очевидно не отразява факта, че единственият, който може да направи такава промяна в състава на Европейската комисия, е президентът й Жозе Мануел Барозу.

Другият орган, който има подобна възможност, е Европейският парламент, който може да гласува вот на недоверие към Комисията и така тя да се разпусне.

Повод за необмисленото предложение на „Атака” е тезата на Кристалина Георгиева, че България трябва да приеме и интегрира бежанците и по този начин да решава демографския проблем.

Коментарът на еврокомисаря бе направен при посещението й в центъра за настаняване на бежанци в столичния квартал „Военна рампа” преди три седмици. Тогава Георгиева акцентира върху необходимостта от план за интеграция на бежанците, които ще останат в България за дълго, като посочи, че те могат да бъдат от полза на икономиката.

„Тази жена или не е с акъла си или говори такива неща, че не знае къде се намира. Какви демографски проблеми ще ми решават сомалийците”, попита Волен Сидеров в откровено расистко изказване от парламентарната трибуна.

Националистът настоя България да върне „всички 20 000 нелегални емигранти там, откъдето са дошли”, преувеличавайки драстично числата на официалната статистика, според които в България от началото на годината в България са влезли около 7000 души.
Той целенасочено пропуска да направи разлика между нелегални имигранти, икономически имигранти, търсещи убежище и бежанци.

„Защо продължава да бъде застрашаване националната сигурност и тези чужденци да се връщат? Предлагам да започнете да изпълнявате закона. Защо нелегалните емигранти ги приемате, настанявате и се чудите от къде да намерите пари, а не ги задържате и експулсирате?” попита Сидеров, без да отрази факта, че като страна по редица международни споразумения България няма право да експулсира лица, поискали закрила у нас.

„Омръзна ни да слушаме лъжи и чисти клевети за потока нелегални емигранти. Споменават се международни конвенции, но не се казва истината, че конвенцията казва, че бежанец е този, който идва направо от територия, на която му е застрашен живота. Тези бежанци идват от Турция”, коментира Сидеров.

Юристи обаче нееднократно обясниха, че Турция, която е съседна страна на Сирия, не е ратифицирала Нюйоркският протокол на Женевската конвенция от 1967 г., следователно не приема и не предоставя закрила на бежанци, които произхождат от други страни освен Европа. Ето защо, след преминаването им през Турция, България е първата сигурна държава, където те могат да получат убежище и статут по смисъла на Женевската конвенция от 1951 г.

„Изключително важен е въпросът за бежанците, а всъщност нелегални емигранти, които запълват селища в страната. Това поражда недоволство, организират се протести срещу наличието на бежански селища, които тревожат нашите сънародници”, подчерта Волен Сидеров.

Въпреки многобройните критики и признанието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за „всеобщата лудост и популизма на „Атака”, националистът не отстъпи от противоконституционната и антиевропейска позиция за мораториума. „Не се извинявайте за мораториума, това е нещо хубаво, нещо положително. Трябва да сте горди, че ще сте първото българско правителство, което ще приеме нещо добро за България”, заяви той, обръщайки се към министрите от кабинета „Орешарски”.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас