Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. В същото време 20 души от „Атака” си приписват успех. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел по повод приетата забрана чужденци, граждани на ЕС, да купуват земя у нас.

"Популизмът, който вкара „Атака” в парламента, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. От „Атака” са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив", каза Борисов.

Неговият апел е здравият разум да се прояви, да се направят избори и „да не се допуска „Атака” с популистките й приказки да е съдник в държавата, защото това е изключително опасно”.

"И вчера на Станишев лично му казах - отървете се от „Атака”, да се направят предсрочни избори, и да се управлява държавата, по начина, по който е определил народът, но спазвайки, европейските правила", каза още Бойко Борисов.

По думите му, вместо удължаването на мораториума, което е популистко, е можело да се направи както в много държави на ЕС - да се въведат регулации и ограничителни мерки за купуването на земя.

Лидерът на ГЕРБ ще постави темата за кризата с бежанците в България на Срещата на върха. Бойко Борисов обясни, че е обещал това на Сергей Станишев, с когото вчера са разговаряли по проблема на път за Брюксел.