Благодаря на всички политически партии в парламента, защото не политиканстват в случая с КТБ, за да върнем тези милиарди, за това, че помогнахте да се спаси държавно имущество.

Това съобщи на брифинг премиерът Бойко Борисов след разговори с представители на всички парламентарно представени политически сили във финансовото министерство, предаде БТА.

"Днес Фондът за гарантиране на влоговете в банките е поискал от Софийски градски съд в КТБ да бъдат назначени синдици, но СГС е отказал. При това положение, за да се спре разграбването на имуществото в КТБ, всички партии в парламента се обединихме за промени в Закона за банковата несъстоятелност", посочи премиерът.

Борисов благодари на останалите политически сили: "Това е начинът да спрем и да върнем сумата от 3.6 млрд. лв., част от които бе взета от ФГВБ, а друга - от правителството".

"От БСП лява България ще подкрепим промени, които ще гарантират, че КТБ няма да бъде източвана", каза Мая Манолова.  По думите й основен кредитор е българската държава и ще се търси отговорност от лицата, които са допринесли за разграбването на банката, ще се упражнява контрол върху цялото производство по несъстоятелност, и ще се изка назначаване на временен синдик.

Тя добави, че има доста въпроси около квесторите в КТБ, назначени от БНБ, затова трябва да бъдат въведени временни синдици до приключване на делото по несъстоятелността на банката.

Петър Славов от РБ каза, че неговата политическа група настоява за назначаване на международна компания за разследване на банковите операции, извършени от КТБ.

"Трябва и да има отчетност при осребряване на имуществото на КТБ, за да е ясно, че ще се получи максималната цена от активите на банката и двете ни предложения ще бъдат застъпени в промените", каза Славов.

Емил Димитров от Патриотичния фронт посочи, че тези законодателни промени са последното, което може да бъде направено за защита на интереса на гражданите.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”