Стимулът, предвиден в Закона за инвестициите, да се предоставят 10% от стойността на големите проекти от страна на държавата, не работи и се обмисля да отпадне. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

По думите й никога бюджетът не е разполагал с достатъчно ресурс, за да предоставя по 10% на голям проект. Максималните суми, които са били изразходвани за всички стимули, са 2,5 млн. лв. „Ако дойде инвеститор с 300 млн., държавата трябва да му предостави 30 млн. лв. - откъде да се вземат тези пари”, попита Бобева.

Според нея трябва да се преосмисли политиката и да се дава стимул по-скоро на инвеститори, които разкриват най-много работни места в региони с висока безработица.
Тече дискусия за облекчаване на достъпа на предприятия до излизането им на борсата, посочи Бобева. Тя уточни, че много малко предприятия в България са публични и това е проблем за икономиката ни.

 

Друга мярка за подпомагане на бизнеса може да е достъп до безлихвени кредити. Вицепремиерът Даниела Бобева попита кога Европейската банка за възстановяване и развитие ще спре да финансира молове и ще намали бюрокрацията. „Проблемът с достъпа на българските фирми до ресурсите на ЕБВР е в това, че българската банкова система в някои случаи предлага по-добри условия като цени и обезпечения, да не говорим за бюрокрация”, обясни Бобева.

„Ние се стремим условията за финансиране на малки и средни предприятия да не убиват продукта. Аз съм готова да започна да говоря с мениджмънта, ако разбера, че банките, на които предоставяме такива линии, налагат допълнителни условия, които водят до отрицателен ефект.”, обясни Стефка Славова ЕБВР.

Държавата обмисля различни варианти за едновременно използване на възможностите на Българската банка за развитие и оперативните програми като стимул за бизнеса. „Една от идеите на МИЕ е предоставяне на безлихвени кредити като лихвата се поема от оперативни програми, главно "Конкурентоспособност"”, добави министърът.

Държавата преосмисля и стимулите за инвеститорите и вместо да насърчава големите с изграждане на прилежаща инфраструктура, ще обърне внимание на онези, които разкриват нови работни места в регионите с висока безработица.

Министърът припомни, че от миналата седмица станаха ясни прогнозите на МВФ за икономическия растеж в България. "Приоритетите на реализирането на тези прогнози зависят и от развитието на икономиката на ЕС и европейската банка. А задачата на българското правителство е да се установяват коректни отношения с бизнеса – навременно разплащане и връщане на ДДС, да премахне административната тежест, такси и да се дава отговор в 14-дневен срок от администрацията. Въвеждането на електронни обществени поръчки също е важно за стимулиране на българския бизнес, както и облекчаването на процедурата за издаване на разрешителни", коментира Бобева.

Предстои и подготовката на мерки за финансиране на износа. "Международните финансови институции са катализатор за нарастване на обема на качеството и развитието на бизнеса в България. Тяхната роля се оценява високо от българското правителство", добави министърът на финансите Петър Чобанов.

Той припомни, че международните финансови институции осигуряват финансови ресурси и кредити при изгодни условия.