Премиерът привика на спешна среща земеделския министър и шефовете на „Държавен фонд земеделие”. Преди дни Димитър Греков и Мирослав Николов подадоха сигнали до прокуратурата един срещу друг.

Земеделският министър сезира държавното обвинение за неправомерно одобрени проекти за еврофинансиране. Шефовете на фонда пък обвиняват Греков в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 милиарда лева от еврофондовете.

Конфликтът стана явен преди няколко дни, когато министър Греков поиска оставката на цялото ръководство на фонд "Земеделие". Причината - оплаквания от работата на фонда и забавени плащания.

 

Заради срещата при премиера за пореден път се провали заседанието на управителния съвет на фонд "Земеделие", който трябва да одобри над 900 проекта за земеделските производители и за общините.

„Затова става въпрос. Не толкова за оставките. Оставките ще дойдат - без значение на единия ли са или на другия. Въпросът е да си вършим работата. Затова настоявам”, коментира преди срещата Димитър Греков.

„Събрахме се, имаше кворум. Уговорихме се с колегите - след като станат ясни точните ангажименти на членовете, отново да се съберем тази седмица и да решим въпросите, които са се натрупали”, казва и Мирослав Николов.

От Министерския съвет потвърдиха, че е имало работна среща между премиера, земеделския министър и шефовете на фонда. Не дадоха обаче информация какви въпроси са обсъждани.