Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков е подал сигнал срещу Държавен фонд „Земеделие, предаде Фокус, като се позова на пресцентъра на държавното обвинение.

На този етап от Прокуратурата не дават информация за какво се отнася сигналът.

По-рано днес от ДФЗ обявиха, че също ще сезират прокуратурата заради действия на аграрното ведомство.

Смята се, че новият епизод в конфликта между двете институции е свързан с конкретен проект на производител на яйца от Търговище. Той твърди, че му е искан подкуп, за да получи финансиране. От фонда на свой ред посочиха, че разглеждането на проекта е било възобновено въпреки два отказа от предишни министри.

Преди дни земеделският министър Димитър Греков поиска оставките на ръководството на фонда с мотив, че имало „много оплаквания” по отношение на тяхната работа. Заседанието на Управителния съвет на ДФЗ обаче се провали и така шефовете запазиха постовете си.

Пред bTV изпълнителният директор на ДФЗ Мирослав Николов и заместникът му Виолета Александрова съобщиха, че в съвета се подменят кадри на БСП с такива на ДПС. Според двамата, в момента се търси изкупителна жертва заради застрашените милиарди евро по европейски програми.

Страната ни може да ги загуби, защото за цяла година ведомството на Греков не е избрало сертифициращ орган по програмата за развитие на селските райони.

Николов и Александрова разказаха и че са били обект на натиск заради фирма, в която участие е имал министърът и с която, по думите им, той все още е свързан.