Вотът на недоверие в сектор „Енергетика” отново е на дневен ред в парламента след изборите за Европейски парламент в неделя.  Седмица преди това ГЕРБ внесе четвъртото искане за вот на недоверие. Разискванията по него са в проекта на програма, който трябва да бъде приет в пленарната зала.

Парламентарният стълб на правитетелството – партията „Атака” даде заявка, че нейните депутати ще се регистрират и ще осигурят кворума, който бе причина за провала на предишното, извънредно заседание в петък.

„Както знаете, народът ни е изпратил тук, за да си вършим работата. На тези дебати днес ние ще изобличим ГЕРБ за тяхната политика в този сектор. ГЕРБ падна от власт заради този сектор. Сега те имат наглостта да повдигат тази тема и ще си получат отговора“, заяви Чуколов.

Очаквано, липса на кворум провали първия опит за провеждане на дебатите по вота. На извънредното заседание в петък в зала се регистрираха едва 109 народни представители - 90 депутати от ГЕРБ, 8 от Коалиция за България, 7 от ДПС и 4 от „Атака". Управляващите предварително заявиха, че ще отсъстват, защото денят съвпадна със закриването на предизборната кампания.

За да падне кабинетът са нужни 121 депутати, решени да подкрепят вота на недоверие. Ако всички депутати на Бойко Борисов са в залата и четиримата независими също гласуват за вота, се събират само 98 гласа.

Гласовете на БСП, ДПС и „Атака” са достатъчни за стабилността на министрите.

Мнозинството отхвърли предложението на ГЕРБ дебатите по вота да бъдат първа точка от дневния ред и те останаха трета, както е по програма. Преди него депутатите промениха съставите на няколко парламентарни комисии и приеха спорния Закон за МВР на второ четене.

Не е изключено обаче, дебатите по вота на недоверие да бъдат отложени, тъй като премиерът Орешарски е в Рим и по план се завръща у нас в късния следобед.

"Те няма да подадат оставка, хора без морал, без никакъв феърплей", коментира Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той настоява упорито за оттеглянето на кабинета още от нощта на изборите.

Междувременно около 10.00 часа пред сградата на Народното събрание се събраха около 100 души, които скандираха "оставка" и носеха символи на ГЕРБ.

Един от основните мотиви на ГЕРБ за вота на недоверие е, че изкуствено се задържа цената на тока, управляващите отказват да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК и използват ДКЕВР като „политическа бухалка". Друг мотив са нарушенията на европейско законодателство по проекта „Южен поток”.

Част от мотивите на опозицията са и писма на ЕК до енергийното министерство. Според ГЕРБ те представляват откриване на наказателна процедура срещу страната по енергийни въпроси.