Депутатите направиха опит да се съберат на извънредно заседание в парламента в последния ден от предизборната кампания, за да дебатират по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ за провал в сектор „Енергетика”. Очаквано, заседанието не започна навреме заради липса на кворум, а малко по-късно се провали съвсем по традиционната причина.

Едва 109 народни представители се регистрираха около 10:00 часа, сред които 90 депутати от ГЕРБ, 8 от Коалиция за България, 7 от ДПС и 4 от „Атака".

Председателят на парламента Михаил Миков даде почивка от 20 минути, след което парламентът ще направи втори опит да събере необходимия кворум за начало на заседанието и дебат в сектор „Енергетика". И при повторната регистрация обаче присъстваха 109 депутати и председателят обяви, че заседание няма да се състои.

Между двете регистрации на присъстващите депутати в зала народните представители на ГЕРБ скандираха „Оставка”. Михаил Миков се обърна към тях с думите: „Само да ви кажа, че не става със скандиране, а става с присъствие”. След установяването на липса на кворум депутатите от ГЕРБ скандираха „Страхливци”.

Своите места в залата бяха заели премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерите Даниела Бобева и Цветлин Йовчев, финансовият министър Петър Чобанов и енергийният министър Драгомир Стойнев.

В края на миналата седмица опозицията от ГЕРБ внесе четвърти вот на недоверие към правителството за провал в сектор „Енергетика". Още тогава управляващите обявиха, че голяма част от техните депутати имат предизборни ангажименти заради европейските избори на 25 май и едва ли ще променят програмата си.

„Безспорно е, че те са едни страхливци, но това не ме учудва. Така или иначе не идват на работа месеци наред, така или иначе се вижда подкрепата на правителството – няма и 19 депутати”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след провала на дебата.

„Ние го внесохме в петък, можеше да е във вторник, можеше да е в сряда. Ясно е и аз се радвам, че ви е станало ясно, че това правителство, тази тройна коалиция трябва да си замине незабавно”, заяви още той.

„Кворумът е задължение на управляващите. Когато получих мандат от президента, защото нямах кворум в парламента, върнах мандата. Пламен Орешарски да бъде любезен и да върне мандата, както аз, ако това е неговата подкрепа. Те провалиха отново заседанието за пореден път”, каза още Бойко Борисов.

Все още обаче опозицията не е получила никакви данни от Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг за финансовото състояние на енергийните дружества.

Преди дни от НЕК съобщиха, че традиционният финансов отчет ще бъде готов до 31 юни.

Депутатът от БСП Кирил Добрев не намери за срамно това, че в пленарна зала бяха само 8 депутати от групата на социалистите. "Представяте ли си да падне правителството - ще трябва да дойдеме и да го вдигнеме, Такова нещо в тоя парламент не може да стане", заяви той в кулоарите на парламента.

„Вотът на недоверие е своеобразен диалог между управляващи и опозиция и това не трябва да се драматизира. В случая просто не беше избрано най-подходящото време”, бе коментарът на лидера на ДПС Лютви Местан.

Премиерът Пламен Орешарски изрази критика към определената дата за дебата по вота. „И преди споделях, че два дни преди изборите не е подходящият момент за дебат по вътрешнополитически въпроси. Мисля, че днес все още е актуален дебатът по европейските въпроси”, заяви той.

„Що се касае до този дебат, който не се състоя днес, аз се надявам, че следващата седмица ще се състои”, коментира министър-председателят. „Считам го за важен за общите усилия за оздравяване на енергетиката – един сектор, който заварихме в доста небалансирано състояние”, посочи премиерът. „Основните усилия в последната една година са точно за ребалансиране на сектора и за справяне със заварените диспропорции, някои от които от предходните 4 години, а други – и от по-рано”, допълни Пламен Орешарски.

Според енергийния министър Драгомир Стойнев дебатът по вота на недоверие не бил провален. „Провали се политическият егоизъм и лицемерието на ГЕРБ. Тези дебати, два дни преди вота, щяха да бъдат излишно политизирани. Енергетиката се нуждае от консенсус”, заяви той в кулоарите на парламента.

„Важно е да имаме конструктивен дебат, а когато сме преди избори считам, че дебата щеше да бъде политизиран и нямаше да се говори за енергетика, може би щяха да бъдат включени всички други теми”, допълни той. Министърът обяви, че е подготвил доклад за състоянието на енергетиката, който да покаже актуалното състояние, какво се заварили.

Досега опозицията е атакувала правителството с три вота на недоверие. На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета „Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ с мотив провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. Тогава 111 депутати бяха „против", 86 „за", 20 се въздържаха.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор „Сигурност”, който също бе преодолян. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа „против", 93 – „за" и 8 – „въздържали се" депутатите отхвърлиха вота.