Един проект трябва да е предмет на цялостно обсъждане, а не на някакъв пазар - твоите 20 гласа срещу какво ще ги дадеш и го драскаме в тефтерчето, минаваш през другия кабинет - а твоите 15 или 10 гласа срещу какво ще ги дадеш, драскаме в тефтерчето. Накрая се получава прасе с крака на пиле. По този начин лидерът на БСП Михаил Миков описа преговорите за конституционните промени.

Зад лозунга за реформиране на съдебната власт не се пристъпва към истинска реформа, а единствено се прави опит за преразпределяне, прегрупиране на влиянието в управлението на съдебната власт и конструирането на мнозинството, категорични бяха той и Янаки Стоилов.

Според Миков, утре може да не се стигне до обсъждане на законопроекта за промени в конституцията. Той посочи и една от слабите му страни – разделянето на ВСС. Лидерът на БСП даде пример със сегашния състав на съвета, в който по-голямата част от членовете са били в един или друг момент съдии. „Сотир Цацаров след като над 20 години е бил съдия и 2-3 години - прокурор - него в коя квота ще го сложите”, попита Миков.

"Оформят се различни модули в мнозинството, които изглежда, че водещата партия няма как да сглоби. Независимо от това дали утре ще се съберат или не подписи за внасяне на нова вариация на проекта за промени в Конституцията, една работа като започне безпринципно така и завършва", отбеляза на свой ред Янаки Стоилов.

Няма да крепим консенсуса

БСП няма да се включи в председателския съвет днес следобед. Той, по думите на Миков, не е орган по събиране на подписи и създава лъжливото усещане за консенсус.

В същото време от левицата отбелязаха, че в НС текат сепаративни консултации, което отслабвало ролята на председателския съвет и на различните участници в този процес и, според тях, това било опит за прегрупиране на влиянието в съдебната власт.

Иначе, подчерта Миков, консултациите между вносители и групи са нещо друго и те ще продължат да участват в обсъждането на проблемите в съдебната власт. От думите му стана ясно, че през есента БСП ще внесат свои предложения за промени в Закона за съдебната власт.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда