ГЕРБ са похарчили милион лева за променените учебни програми по български език и литература. Това каза пред БНР министърът на образованието и науката Анелия Клисарова и обеща, че няма да подкрепи проекта за отпадане на автори и произведения.

"Това е един проект, започнал преди година и половина, на стойност 10 милиона лева, но за изработването на програмите са отделени 933 хиляди, или близо милион лева", обясни министърът. По думите й заради тези милион лева е направена програма по български език и литература и така цялата общественост въстана срещу това, защото отпадат основни стихотворения на Ботев, на Вапцаров.

Клисарова допълни, че решението е взето 20 дни преди да дойде кабинетът на Пламен Орешарски. „ Имаме подписите на министър и заместник-министър", обясни тя и уточни, че с нея не е бил съгласуван нито самият проект, нито качването му на сайта.

"Това, което мога да обещая, е, че няма да променя учебните планове и учебната програма и няма да отпадат творби на тези автори. Аз този проект и няма да го подпиша", беше категорична Клисарова.

По думите й 405 експерти от средното и висше образование са участвали в изработването на тази програма по български език и литература. "В момента правя проверка и не мога да си представя кои са тези експерти, които участват в именно такава разработка, в която отпадат основни произведения, характерни за българския дух, за българската борбеност", добави още министърът. Тя изрази своето учудване, че информация се качва на сайта на ведомството без знанието на зам. министър или министър.

Министърът подчерта, че подкрепя свободата на учителите при избора на материали, но и че трябва да има задължителен стандарт за учебните програми. По думите й тенденцията е да има повече упражнения в програмите, както е в други държави.

Образователният министър уточни, че заместникът й Мукаддес Налбант не се е подписвал под скандалния документ и не е взето нейното съгласие той да бъде публикуван.

Министър Анелия Клисарова беше категорична, че подобряването на програмите и учебните планове ще става чрез широко обществено обсъждане и споделяне на различни мнения, за да бъде взето под внимание какво мислят и учениците, и преподавателите, и родителите.