ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно на първо четене „за” промените в Изборния кодекс в частта му за Централната избирателна комисия ЦИК, предложени от Цецка Цачева и група депутати. Гласовете на народните избраници от Коалиция за България и „Атака” бяха „против” и „въздържал се”. Сближаването на позициите между ГЕРБ и ДПС по въпроса дойде след чаша кафе в Кърджали преди десетина дни.

Решението предвижда ЦИК да се състои от 18 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Ще има и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

С друг текст се предлага при назначаването на членовете на ЦИК, извън тези от ръководството, да се запазва съотношението между представените партии и коалиции.

Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на четири дни - до 16.00 часа на 7 април 2014 г.

В хода на дебатите Цачева обясни, че с изменението се предвижда да не се фиксира броят на заместник-председателите в ЦИК, тъй като не е ясно в един следващ парламент колко партии ще влязат. По думите й трябва да бъде обособена бройката на членовете на комисията, които са излъчени от парламентарно представените партии, а отделно от фиксирания брой да са членовете, които са предложени от политически сили, които имат евродепутати, но нямат представителство в националния парламент.

Според Цачева четният брой членове на ЦИК няма да създаде проблем при взимането на решения, тъй като за приемането им са нужни две трети мнозинство. Не внасяме промени и възможности за предсрочно прекратяване на членство в ЦИК, подчерта депутатът. Тя поясни, че от ГЕРБ отстояват идеята за мандатност на комисията. „Така че упреците, че след евровота ще има промяна в членовете на ЦИК, са несъстоятелни”, посочи Цачева.

Мая Манолова от Коалиция за България обаче видя проблем в ИК в този му вид - не е ясен механизмът, по който ще се определя постоянния и "плаващия" състав на ЦИК. По думите на й било притеснително, че в предложените текстове се въвежда нов термин - "представени" партии, и не ставало ясно къде са представени. "Агресията и жлъчната критика срещу труда на други хора може много лесно да се обърне срещу вас", обърна се Манолова към групата на ГЕРБ.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че от ГЕРБ правят поправка, за да се изчисти казусът с членовете на ЦИК от ДПС.

Екатерина Заякова от Коалиция за България сравни предложената от ГЕРБ поправка с реклама на тоалетна хартия - "четирипластова, мека, лека".