Георги Кадиев остава народен представител. Това стана ясно днес в Народното събрание след среща на БСП Лява България.

За отстраняване на Кадиев се заговори когато БСП не го подкрепи по темата за агитацията на майчин език. Тогава социалистите призоваха да бъде оттеглен законопроекта, който регламентира чуждата реч на предизборни прояви.

Днес на срещата не бяха събрани достатъчно гласове за изключване на Георги Кадиев от парламентарната група на БСП и той остана депутат.

Междувременно в Народното събрание се проведе среща между ГЕРБ и Патриотичния фронт по повод ултиматумът, поставен от ПФ. След срещата с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, Цветан Цветанов обяви, че отношенията между двете партии не са разрушени.

„Нека запазим хладнокръвие. Трябва да бъдем конструктивни”, коментира Цветанов. Предстоят и други срещи за решаване на проблемите, поставени в ултиматума на Патриотичния фронт.

От ПФ ще обявят решението дали ще оттеглят подкрепата си от управляващата партия на 1 юли.

Два гласа не са достигнали да бъде изключен Кадиев от групата на БСП – лява България. Правилникът изисква решението за изключването му да бъде взето с глесовете на две трети от 39-те депутати, което прави 26 души. За изключването му са гласували 24 депутати, а „против” – 14.

„Това гласуване е ключово не заради мен, а заради това как си представяме БСП занапред”, коментира Кадиев гласуването. Според него гласуването е подкрепило това БСП да бъде демократична партия.

„Сега очаква и за други случаи, от рода на подкупи, други предложения, които са правени против процедурата – за всеки от тях да има едно такова гласуване”, добави още Кадиев.

Георги Кадиев ще гостува днес в предаването „Лице в лице" по bTV от 17:30 ч.