Парламентът прие окончателно Изборния кодекс. Той ще влезе в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник".

Председателят на комисията за изработване на нов Изборен кодекс Мая Манолова благодари на колегите си за търпението и за участието им в работата както по изготвянето, така и по приемането му. „Надявам се нашите усилия да бъдат оценени от гражданите на предстоящите евроизбори, които да се проведат по един наистина демократичен и честен начин и при активно гражданско участие”, добави Манолова.

В 15-дневен срок от влизането му Народното събрание ще избере председател, двама заместник-председатели и секретар на ЦИК, а след публична процедура ще определи останалите 15 членове, които да предложи на президента за назначаване с указ. Мандатът на заварените при влизането в сила на кодекса членове на ЦИК се прекратява с встъпването в длъжност на новите членове. Това записаха депутатите при приемането на финални текстове от новия Изборен кодекс. Не бе прието предложението на ГЕРБ съставът на ЦИК да се запази.

Който в нарушение на установените правила отпечатва бюлетини за гласуване, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 лв. до 3000 лв. Същото наказание те предвидиха и за лице, което противозаконно държи или разпространява бюлетини за гласуване. Санкциите важат както за избори, така и за референдум.

В двумесечен срок от постъпване на искане Конституционният съд се произнася по законността на изборите за народни представители и на избора на член на
Европейския парламент от Република България, предвиди още парламентът.

Депутатите гласуваха методиките за определяне на резултатите от гласуването на мандатите при избор за народните представители, за президент и вицепрезидент, за евродепутати, кметове и общински съветници.

Машинното гласуване ще бъде въведено експериментално до 500 секции в един избирателен район, които ще бъдат посочени от ЦИК 5 дни преди датата на насрочване на изборите. Резултатите от него няма да се вземат при определяне на резултатите от изборите, приеха още депутатите.

Фейсбук, туитър и личните блогове не са медийни услуги, а редакционната отговорност е упражняването на ефективен контрол върху съдържанието, програмните схеми и каталога на предоставяните услуги. Тези текстове от допълнителните разпоредби също бяха приети на второ четене.

Парламентът прие определенията на изискването за уседналост за различните избори.

Политическа формация, която в 7-дневен срок от приключване на изборите не премахне агитационните материали, ще бъде глобена от 1000 до 5000 лв. Лица, които нарушат забраната да поставят агитационни материали извън времето на предизборната кампания, ще бъдат глобявани от 100 до 3000 лв.. Когато нарушението е повторно, глобата е от 3000 до 10 000 лв. Който извършва агитация в изборния ден пък ще се наказва с глоба от 500 до 2000 лв.