Аплодисменти от лявата част на залата, викове „оставка” - от дясната. В такава обстановка протече 15-минутният отчет на премиера Пламен Орешарски за свършеното от него и министрите му досега.

Документът от 52 страници и озаглавен „100 мерки за 100 дни” е неформален, тъй като няма практика правителствата да се отчитат официално за работата си в този период на толеранс след поемането на властта. От написаното става ясно, че кабинетът е провел 15 заседания, а от над 1300 предприятия със забавени заплати през лятото броят им е бил намален до 877.

Освен това управляващите отчитат, че са взели мерки за стабилизирането на ВМЗ-Сопот, както и че отнели две концесии. Събрани били 22 млн. лева от просрочени концесионни такси, 40 млн. лева били разпределени за социални разходи, планирано било създаването на множество нови предприятия в сферата на новите технологии.

Както и в неформалното отчитане на работата си в началото на месеца, и този път, но вече от пленарната трибуна, министър-председателят посочи като основно постижение на кабинета си „постепенното освобождаване на страната от страха”.

„ От години насам във всички други европейски страни бяхме свидетели на масови протести срещу фискалното затягане, при това в страни далеч по-богати от нас”, каза Орешарски и се похвали, че „това е най-академичното правителство за последните 20 години – сред министрите има шестима доценти и четирима професори; най-непартийното правителство – само 4 министри са членове на политически партии; с най-много жени – 7 от 18 министри”.

Първата реализирана от кабинета мярка, според отчета, е връщане на нормалността в българската икономика чрез навременно разплащане на държавата с фирмите.

„Драстично са намалели неизплатените възнаграждения на работници и служители. С 10% намаля междуфирмената задлъжнялост за месец юли. Изплатени са лихви по просрочия от страна на държавата – 13,1 млн. лв. за 2013 г. и 41,2 млн. лв. за 2012 г. Започнало е изплащането на 242 млн. лв. забавени плащания по договори за възлагане на обществени поръчки”, изтъкна още премиерът.