Натрупаният в НЕК дефицит е приблизително 3 млрд. лв., като 1,5 млрд. лв. от тях са заради проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", а останалите задължения са породени от дисбаланс. Всички сме наясно, че енергетиката е в тежко състояние. Това заяви на брифинг служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Според него увеличаването на цената на тока с 10% е наложителна стъпка към стабилизирането на пазара. „Наясно сме, че покупателната способност на българите е ограничена, но тази стъпка е необходима, защото в противен случай ще имаме сътресения в икономиката”, подчерта министърът.

Той каза още, че 95% от експертите в Енергийния борд са се обявили за вдигането на цената на електроенергията. Ако няма поскъпване на тока, дефицитът ще нараства с 1 млрд. на година, предупреди Щонов.

„Когато се намаляваха цените на електроенергията миналата година, се е знаело, че това ще доведе до дупка в дефицита. Срокът на увеличението на електроенергията зависи от политическата воля и от изпълнението на определените мерки“, добави още Васил Щонов.

Двете американски централи -ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, имат сключени с държавата 15-годишни договори (от 2011 до 2026 г.) за изкупуване на цялата произведена от тях електроенергия. Те имат срок на живот от 50 години и спокойно може договорите с тях да се разсрочат във времето, за да може финансовата тежест от тези договори в близките години да намалее, каза министърът.

„Не очаквам, че дупката в НЕК ще бъде запълнена за следващите 12 месеца, но във времето тя постепенно ще намалява и ще достигне до ниво, в което НЕК ще спре да трупа дефицит, обясни Щонов. Години обаче ще отнеме до изплащане на всичките дългове на компанията”, добави той. Според него това ще отнеме между 3 и 5 години като ще се иска и политическа воля.