Скандал с проверяващ магистрат. Членът на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Александър Мумджиев е бил задържан заради непристойно поведение спрямо персонал на хотел във Враца. Образувано е досъдебно производство за хулиганство, а Мумджиев е освободен.

По информация на bTV Александър Мумджиев е бил във Враца, за да извърши проверка на работата на Районната прокуратура в града. Настанява се в хотел на 9-и май, а според показанията на персонала в дните до 15-и май редовно употребява алкохол и „поведението му е било неприемливо и на моменти неадекватно“.

В разказите си пред разследващите служителите на хотела описват редица срещи с Мумджиев, на които той ги е притеснявал. Отправял е и неприлични реплики със сексуален характер към камериерки. Така от хотела подават сигнал и около 20 часа вчера магистратът е задържан за 24 часа.

От Инспектората към ВСС, където Мумджиев е втори мандат член, реагираха с писмена позиция. "Инспекторатът към ВСС категорично се разграничава от поведението на Александър Мумджиев, което накърнява престижа на съдебната власт, престижа на ИВСС, както и престижа на съдиите, прокурорите и следователите".

Инспекторатът ще изпрати предложение до ВСС и парламента за освобождаването на Мумджиев. Такова предложение е изпратил и изпълняващият длъжността главен прокурор. Защото назначаването и освобождаването на членовете на инспектора е в правомощията на Народното събрание.

„И.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов изпрати до заместник председателя на 49-о Народно събрание Росица Кирова доклад на Районна прокуратура-Враца с данни за непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение на Ал. Мумджиев - инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет“.

Разследването по случая продължава.