Командният център на НАТО, който ще бъде открит в България, ще е на наша издръжка. Това стана ясно от думите на американския посланик в НАТО.

Командните центрове в общо 5 държави в Източния фланг на Алианса ще посрещат елитна част за бърза реакция и ще действат само в случай на заплаха, като няма да нападат никого.

„Върхът на копието” - така ще се казват елитните сили на НАТО  за много бърза реакция.

В пет батальона ще служат около 5 500 военни. Числеността ще бъде потвърдена утре на среща на военните министри от Алианса в Брюксел.

Корпусът ще се поддържа от Германия, Норвегия и Холандия. При нужда командният център у нас и в останалите пет държави ще посрещат точно тези войски.

„6-те малки командни щабове ще са с по- малко от 100 души всички ще планират и ще са готови да приемат силите с висока готовност ако са изпратени в тези държави. Новината е че от нулево присъствие в Източна Европа сега имаме 6 щаба”, заяви постоянният представител на САЩ в НАТО Дъглас Лют.

Освен у нас щабове ще има в Полша, Румъния и в трите балтийски държави. Утре министрите на отбраната в НАТО ще решават кога започват работа новите структури и кой ще бъде отговорен за структурирането им – Алиансът или отделната държава.