Върхът на копието (SPEARHEAD) е името, което получава елитната част от военнослужещите на НАТО, която трябва да пази алианса от новите заплахи.

НАТО трябва да превърне силите си за отговор в 30-хиляден контингент, който на ротационен принцип ще осигурява елитните части за много бърза реакция, научи bTV от висш представител на алианса.

Силите за бързо разполагане ще са общо около 5500 в пет батальона. Това число ще бъде потвърдено утре. Един от батальоните ще е в готовност да се разгърне до 48 часа във всяка точка на света, а другите два ще са на разположение, предаде Габриела Наплатанова, специален пратеник на bTV в Брюксел, Белгия.

Сега отговорни за поддържането на върха на копието са три нации Германия, Норвегия и Холандия. Първото съвместно учение ще е през май в Шчечин, Полша, където има тренировъчен център.

Мястото на България в плана на НАТО

Връзката между върха на копието и държавите ще са щабовете за командване и контрол в шест държави от източния фланг на НАТО, между които и България. Командният щаб на НАТО у нас ще бъде от 40 експерти от алианса и би следвало да е базиран или в Министерството на отбраната, или в щаба по отбрана, защото трябва да е близо до планирането.

Ще се преразглеждат детайлизирано и преработват всички логистични планове, транспортни и комуникационни връзки, резерви, свързани с горива и капацитет на пристанища, например, обясни висш офицер от НАТО. Подобни щабове с общо 240 души персонал ще работят в трите балтийски държави и Полша, България и Румъния. Няма точни калкулации за издръжката.

Утре министрите на отбраната в НАТО ще решават кога започват работа новите структури и кой ще бъде отговорен за структурирането им алианса или отделната държава, но вероятно става въпрос за месеци.