Съществува реална опасност "Пирогов" да преустанови плановия прием на пациенти. За това предупреди пред журналисти директорът на лечебното заведение доц. Стоян Миланов. По думите му това може да се случи в най-скоро време, тъй като Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември.

Възможно е болницата да бъде декапитализирана за три месеца, което ще доведе до ликвидация на дружеството. Миланов посочи, че за миналия месец на болницата се дължат 4 033 000 лв., а Столичната каса е върнала фактурите и в писмо обяснява, че трябва да се изпратят кредитни известия за изплащане на 80% от тази сума.

Последствията от неплащането на дължимите средства може да са непредвидими, каза още Миланов и обеща, че лекарите в болницата ще вземат пълните си заплати.

През септември в болницата са регистрирани 4500 пациенти. В момента се извършва проверка от НЗОК, която обхваща 350 пациенти, лекувани преди месец, за които имаме сигнал, че Касата няма да плати, уточни Миланов.

Той призова да бъде преустановен този "безпрецедентен диктат и рекет от страна на НЗОК". Експертът посочи, че освен "Пирогов", болниците "Св. Екатерина" и "Св. Анна" в
София също не са подписали кредитно известие и настояват дължимата сума да им бъде изплатена стопроцентово.