Семейство от Велико Търново получи фактура като за малък производствен цех.

Преди дни Деси остава стъписана пред гишето за плащане. Оказва се, че за декември семейството ѝ дължи 520 лева за ток. Двойно повече в сравнение с предходния месец.

„Кой решава вместо мен колко енергия използвам? Как аз да бъда спокойна за семейството си?! Това не мога да разбера! Как аз да извадя 520 лева, не ги копая. И тези хора не знаят, че зад тези сметки има съдби и това за тях няма значение, защото техните пари са си хиляди”, казва Десислава Неделчева – Кирилова.

„Дори и да е увеличена цената на тока, тя се увеличава някъде юли месец, нали от юли до октомври”, коментира и съпругът ѝ Дамян.

Вместо да платят, подават жалба. Докато чакат разглеждането ѝ обаче, решават да записват показанията на електромера всеки ден – на тръгване и връщане от работа.

На пълен капацитет електроуредите в дома им работят само в неделя. След неделното засичане на електромера, се натъкват на още стряскащи факти.

„Отваряно и затваряно, 4 перални, компютърът е работил, телевизорът не е спиран – имам 49 киловата. В събота, когато съм излязла, пак имам 50 киловата, а не съм била вкъщи”, обяснява Десислава.

От енергото твърдят, че „анализът на потреблението на клиента за същия месец от 2013 до 2015 година показва тенденция на увеличение. А ако семейството има притеснения относно изправността на електромера, да се обърне към техен център за обслужване на клиенти”.

„Те си правят едни киловати, които на тях им трябват за да излезе тази сметка. Аз си плащам сметката, защото нямам друг избор, защото няма друг, който да им е конкуренция на пазара в момента тука и да кажа няма да бъда при тези хора, ще бъда при други хора”, отвръща на това Десислава.

Деси и съпругът ѝ са категорични, че този път ще търсят правата си в съда.

От Енергийния регулатор обясниха, че не са получавали нови жалби срещу енергото с подобни оплаквания. Но посъветваха, в случаи като този, домакинството да поиска проверка от енергото дали съсед не краде ток.

Комисията все още не е решила дали да санкционира Енерго-Про, заради двойните фактури в началото на годината.