12 хиляди учители се събраха на събор в София. На мегасъбитието, организирано от Министерството на образованието и науката, ще бъдат разяснени промените в новия закон за образованието, който влиза в сила от началото на август.

Просветният министър Меглена Кунева съобщи, че се очаква 10-процентно увеличение на заплатите от 1 януари 2017 г.

Финансовият министър е уверил Кунева, че в следващия бюджет приоритет ще бъде образованието, а тя обеща, че ще направи всичко възможно средната учителска заплата да е по-висока от средната заплата за страната.

Образователната реформа да бъде поставена в центъра на общественото внимание и всички заедно да поемем отговорност за нея, призова държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към участниците в събора.

„Българското образование е в преломен момент, реформата е в ход и трябва да реши редица натрупали се проблеми в училищното образование. Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически“, заяви президентът.

По думите му е време да започнем да управляваме образованието като инвестиция, да влагаме усилия и средства, но и стриктно да контролираме ефективността и резултатите.

Президентът подчерта, че реформата няма как да бъде успешна без усилията на учителите. „Без вашите усилия новият Закон за училищното образование ще остане просто лист хартия и едно добро намерение на Народното събрание“, подчерта Росен Плевнелиев.

Докато едни учители се снимаха с министъра, други критикуваха. „Тогава България ще стане успешна държава, когато на учителя се гледа сериозно, а не като на някакъв неуспял неудачник”, категоричен е Ивайло Славов - учител по английски език, Дупница.

 „Очаквам нещо по-хубаво за нашите деца, тъй като ние сме в много западнал район, училището, в което работя и се надявам да има някаква подкрепа за тях”, допълва Росица Ненчева - начален учител в с. Божурица.

Пред залата Национална мрежа на родителите провеждаше акция, определяща събора като най-скъпото нищо. По думите на Калина Симидчийска, от национална мрежа на родителите, нещата не вървят в посока на свобода и на отваряне на тази система, а все повече се засилва консерватизма.

След събора страницата му в интернет остава да работи като платформа за учителски въпроси към министерството на образованието.